Kennis opdoen
Heb je besloten om voet te zetten in de sportschool en heb je een abonnement afgesloten? Dan is het verstandig om je de eerste periode vooral te oriënteren. Als je om je heen kijkt zie je vast veel mensen die verkeerd staan te trainen en gewicht boven vorm verkiezen. Dat is niet echt slim. Door in een verkeerde vorm met zware gewichten te trainen, kun je best wat schade aanrichten aan je lichaam.
Observeer vanaf “veilige” apparaten en kijk wat andere doen, hoe ze de work-outs uitvoeren, zodat je weet voor welke spiergroepen de verschillende apparaten en oefeningen zijn en hoe je deze goed uitvoert. Je kunt natuurlijk ook altijd hulp aan anderen vragen. Er zijn altijd sporters of medewerkers die je om advies of hulp kunt vragen. Het is altijd beter om iemand om hulp te vragen, dan dat je een oefening totaal verkeerd uitvoert met alle mogelijke risico’s van dien.
Personal training
Wil je graag net even wat meer informatie en begeleiding bij het bereiken van je eigen doelen en de trainingsmogelijkheden in de sportschool? Kies dan voor een personal training. Soms zit dit bij je abonnement in en anders kun je het er vaak voor niet al te veel extra bij boeken. Een personal trainer kan je ook vertellen welke oefeningen je het beste met welke gewichten kunt uitvoeren. Daarnaast is het handig om samen een trainingsschema samen te stellen dat bij jou en je doelen past.
Sportmaatje
Samen weet je zo veel meer. Zoek een sportmaatje om elkaar te motiveren en te helpen met elkaar houding en uitvoering. Het fijnste is als diegene al wat ervaring met krachttraining heeft.
Warming up & cooling down
Zorg er, voordat je begint met je krachttraining en aan de apparaten gaat hangen, altijd voor dat je spieren warm zijn. Wanneer je start met een wamring up breng je je lichaam van passief naar een actievere modus. Ga bijvoorbeeld 10 minuten op de loopband of fietsen. Na je training is het de bedoeling dat je je lichaam van actief naar passief brengt met een cooling down. Hiermee brengt je je lichaam geleidelijk tot rust en kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden. Het fijne hiervan is dat je niet direct zo stijf wordt of uitgeteld raakt. Kies ervoor om bijvoorbeeld 5 minuten uit te lopen of 5 minuten te rekken en strekken.
Het gewicht
Een verschijnsel die je veel tegenkomt in de sportschool is het “overschattingsyndroom”. Mannen hebben hier trouwens wel meer last van dan vrouwen. Begin niet gelijk met zware gewichten, maar met licht gewicht. Heb je een oefening nog nooit eerder gedaan? Voer de oefening dan of zonder gewicht uit, of gebruik alleen een stang of een licht gewicht. Loop vooral niet te hard van stapel wat betreft de kilo’s. Wanneer je slingeren of gooien met gewichten, zijn ze waarschijnlijk te zwaar voor je. Pak liever een wat lager gewicht, waardoor je de spieren het werk laat doen en niet de zwaartekracht. Een goede uitvoering voorkomt blessures. Gaat de uitvoering van de oefening goed? Dan kun je het gewicht langzaam opbouwen.
Geduld
Je lichaam verandert niet van de één op de andere dag, hoe graag je dat ook wilt. Verwacht geen wonderen. Denk niet dat je al verschil in dikte van je arm- of beenspieren ziet dan drie keer trainen. Meestal zie je pas resultaat na 6 tot 8 weken intensief trainen. Als ze eenmaal beginnen met groeien, blijven ze groeien. Zolang je de weerstanden, intensiteit en gewichten blijft ophogen. Heb geduld! Ik weet dat het lastig is, maar het is zo belangrijk!
Voeding
Ga je serieus aan de slag met krachttraining? Dan is het ook belangrijk om op je voeding te letten. De training is namelijk slechts een onderdeel van de realisatie van spiergroei. Naast de prikkel (de training) moet je voldoende bouwstoffen tot je nemen en goed rusten. Spieren groeien immers in rust. Veel bouwstenen haal je uit eiwitten. Om spiermassa te creëren is het dus van belang dat je ook op je eiwitinname let.
Dit waren de tips, ik hoop dat je er iets aan hebt. Succes en veel plezier in de sportschool!