8x voeding met meer vitamine C dan een sinaasappel
De herfst is volop aan de gang en de winter is alweer in zicht. Door veranderingen van het weer wordt je weerstand aangetast, wat je vatbaarder maakt voor virussen. Vitamine C is super belangrijk voor onze gezondheid. Het ondersteunt onze weerstand en houdt je cellen gezond. Helaas kan ons lichaam zelf geen vitamine C aanmaken en opslaan, dus moeten we er zelf voor zorgen dat we het binnenkrijgen. Daarom heb ik de belangrijkste fruit- en groentesoorten, waarmee jij je weerstand een boost kunt geven en de herfstgriep te slim af te zijn, voor je verzameld. Heb je meteen een goede reden om deze vitaminebommen vaker te eten.
Vitamine C tekort
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is voor een volwassenen vastgesteld op 75 mg. Een tekort hiervan ontwikkel je niet van de één op andere dag. Vage klachten kunnen wel een teken zijn dat je een tekort aan vitamine C hebt. Één van de signalen is dat je weerstand achteruit gaat. Andere voorbeelden hiervan zijn slapeloosheid, prikkelbaarheid, slechte genezing van wondjes en een verminderde eetlust. Deze vitamine zit voornamelijk in aardappelen, groente en fruit.
De meesten mensen grijpen meteen naar een sinaasappel of verse sinaasappelsap op het moment dat ze beginnen te snotteren, maar wist je dat er groente- en fruitsoorten zijn die veel meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel? Ik heb de lekkerste voor je uitgekozen en voor je op een rij gezet. Met deze groenten en fruit geef jij je weerstand een boost!
8x foods rijk aan vitamines
1. Paprika
Paprika is een geliefde groente die veel wordt gegeten. Rauw, uit de oven of in een saus. Het is dus een zeer populaire en veelzijdige groente. Vind jij het ook lekker een paprika uit de hand te eten of in je maaltijd te verwerken? Ga daar dan vooral mee door, want de paprika bevat ontzettend veel vitamine C. Paprika’s zijn er in verschillende kleuren: rood, groen, oranje en geel. De groene variant is de onrijpe paprika. Naarmate hij verder rijpt kan hij geel en uiteindelijk rood worden. Met name rode paprika’s bevatten veel vitamine C, soms wel twee keer zo veel als de groene, en is daarmee het gezondst. Kom maar op met die paprika’s!
2. Kiwi
Deze vrucht uit Nieuw Zeeland is zoet en een klein beetje zurig. De groene variant bevat meer vitamine C dan een sinaasappel of twee citroenen en de gele kiwi bevat zelfs drie keer zoveel vitamine C dan sinaasappels of citroenen. Daarnaast zitten ze ook nog eens bomvol vezels en anti-oxidanten, zijn ze heel goed voor je spijsvertering en gewoon super lekker! De kiwi is met recht een vitaminebommetje dus!
3. Papaja
Een portie van deze exotische vrucht levert je precies zoveel vitamine C, als dat je dagelijkse nodig hebt om gezond te blijven. Veel meer dan in een sinaasappel dus. Extra voordeel: de papaja vormt ook nog eens een goede bron van vitamine A en vezels.
4. Guave
Nog een vrucht die de zomer in z’n bol heeft en dat is de guave. Een kommetje met stukje guave bevat maar liefst 5 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit is echt een vitamine C-bom dus. Het gaat je wel wat kosten helaas, want de guave moet van ver komen. Mocht je ergens op vakantie zijn, waar deze vrucht verkrijgbaar is dan weet je in ieder geval wat je te doen staat!
5. Broccoli
Kook maar wat vaker een maaltje met broccoli, want 200 gram van deze groente bevat meer dan 200 mg vitamine C. Bonus: broccoli is ook rijk aan calcium, vezels, vitamine K en betacaroteen (dit wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A). Daarnaast is gebleken dat er stofjes inzitten die je lichaam tegen kanker beschermen en is het groot in volume, maar bevat het heel weinig calorieën. Kook het niet te lang, want dan gaan de vitamines verloren.
6. Spruitjes
Absoluut niet het favoriete gerecht van veel mensen vanwege de bittere smaak, maar wel erg gezond. Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes en zijn rijk aan vitamine A, B1 en C, fosfor, vezels, kalium en magnesium. Ik ben nog wel even bezig, als ik alle voordelen van deze groene groente zou gaan opnemen. Net als broccoli bevatten spruitjes het stofje dat ons lichaam tegen kanker beschermt.
7. Aardbei
Ben je dol op aardbeien? Mooi! Aardbeien bevatten, na kiwi’s, de meeste vitamine C van de populairste fruitsoorten. Daarnaast draagt de aardbei bij aan de inname van foliumzuur. Dit heb je nodig voor de groei en goede werking van je lichaam én voor de aanmaken van rode en witte bloedcellen. Deze fruitsoort stamt af van de rozenfamilie en is een zogenaamde schijnvrucht. Er zijn er wel 20 soorten en honderden rassen van. Aardbeien kun je eten als snack of door een smoothie of yoghurt doen. Klein nadeel is dat de aardbeien in de zomer te verkrijgen zijn dan tijdens de andere seizoenen.
8. Rozenbottel
We eindigen met dé winnaar in dit rijtje: de rozenbottel. Per 100 mg levert de rozenbottel wel 560 mg vitamine C, wordt gezegd. Lees: 10 keer meer dan een sinaasappel! Bovendien is hij ook rijk aan vitamine A, B1 en B2. Deze vrucht is afkomstig van de roos en een oeroude superfood. De rozenbottel heeft wel een sterke, aanwezige smaak. Rauw smaakt de bes best zuur, waardoor het niet zo vaak gegeten wordt. Je moet er maar net van houden. Het is lekkerder in een jam, compote of gelei. Kies wel voor een variant zonder toegevoegde suikers. Ideetje om een struikje in je tuin te laten groeien?
Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt?