Beginnen met hardlopen? Dit zijn de basisregels
De coronacrisis houdt velen van ons momenteel thuis. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat je meer tijd dan normaal hebt en dus ook meer tijd hebt om lekker te gaan sporten. Het is je vast niet ontgaan dat het buiten steeds drukker wordt met sporters. Door het heerlijke lenteweer gaan we massaal naar buiten om te sporten. Van wandelen tot fietsen en van hardlopen tot skeeleren en circuit trainingen in het gras. De absolute koploper hardlopen. Zelf ben ik onlangs ook weer begonnen. Heb jij ook besloten te gaan hardlopen? Hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat je er niet binnen no time de brui aan gaat geven? Daarom in deze blog een paar tips om je op gang te helpen. Dit zijn de basisregels die niet mogen ontbreken wanneer je haat beginnen met hardlopen!
Starten met hardlopen
Zodra het buiten lekker weer wordt, zie je overal om je heen dat veel mensen weer in hun sportoutfit schieten. Vooral nu we zoveel mogelijk thuiswerken en thuis zitten, is het heerlijk om af en toe even naar buiten te gaan om te sporten. Even een frisse neus halen, aan onze conditie werken en het hoofd leeg maken. Hardlopen is één van de sporten die sinds de coronacrisis nóg aantrekkelijker is geworden. Populaire routes zijn drukken en sportzaken zien een stijging in hun omzet.
Hardlopen is dan ook een hele fijne sport! Het kan namelijk altijd en overal én je hebt er bijna niets voor nodig. Dit zorgt voor een gevoel van vrijheid. Beginnen met hardlopen kan alleen best lastig zijn. Hoe lang ga je hardlopen? Waar ga je heen? Wat trek je aan? Kun jij wel wat tips gebruiken voordat je gaat starten? Lees dan gauw verder. Geloof mee, als je eenmaal de smaak te pakken hebben, is het super fijn!
De basisregels
Er is veel informatie over hardlopen beschikbaar en dat kan nogal verwarrend werken. Het is belangrijk dat je je concentreert op wat er echt toe doet en je niet teveel met details bezig houdt. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Ben jij een echte beginner en weet je niet goed welke informatie wel en juist niet nuttig is? Starten met hardlopen is niet moeilijk met de juiste tips. Hieronder vind je wat je precies nodig hebt en je het ook de volgende keer nog volhoudt. Dit zijn de belangrijkste richtlijnen!
Juiste essentials
De eerste trainingen geven je vaak het beste gevoel uit je hele loopcarrière. Al heb je dat op dat moment waarschijnlijk niet eens door. De eerste meters zijn het begin van een nieuw avontuur. Voordat je hieraan begint moet je zorgen voor goede hardloopschoenen. Dit is ontzettend belangrijk. Je kunt namelijk echt niet op je afgetrapte sneakers gaan hardlopen, geloof me. Met slechte schoenen loop je gegarandeerd blessures op en die wil je juist voorkomen. Met de juiste schoenen aan je voeten loopt het een stuk fijner, kunnen blessures voorkomen worden en behaal je betere resultaten.
Laat je hierbij helpen door een deskundige, bijvoorbeeld een speciaalzaak. Ik begrijp dat je niet meteen een bak geld aan een nieuw paar uit wilt gaan geven. Dit is ook niet nodig. Koop bijvoorbeeld een oud model hardloopschoenen van een goed merk. Dan ben je een stuk goedkoper uit. Bovendien hoef je, behalve een sportoutfit, niets aan hardlopen uit te geven. Dus eigenlijk is het een hele goedkope sport. Al is een goede sportbeha voor de dames ook geen overbodige luxe. Een ander handige sportaccessoire is een hardloop app of een sporthorloge. Daarmee kun je je trainingen en vorderingen bijhouden.
Maak een planning
Heb je het basismateriaal op orde? Dan kan de aandacht naar de training. Om jezelf wat handvatten en structuur te geven is het verstandig om een planning te maken. Zo weet je waar je aan toe bent en is de kans een stuk kleiner dat je een training overslaat. Leg vast op welke dag in de week en op welk moment van de dag je gaat hardlopen. Ga uit van 2 tot 3 keer in de week en zet dit in je agenda. Ga het liefst in de ochtend lopen, wanneer dat mogelijk is. Dan heb je namelijk minder verplichtingen dan de rest van de dag. Dit leidt uiteindelijk tot meer succes. Andere activiteiten en afspraken kunnen er namelijk voor zorgen dat je een training eerder overslaat, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Waar ga je hardlopen?
Bedenk ook goed waar je gaat hardlopen. Het is natuurlijk het makkelijkst om je sportoutfit aan te trekken en de deur uit te lopen en gewoon te starten, maar dan moet je omgeving wel geschikt zijn voor hardlopen. De locatie is dus erg belangrijk. Waar kun je het beste gaan hardlopen? Kijk eerst naar drukte van het verkeer in je omgeving. Het is belangrijk dat je tijdens het hardlopen veilig bent en redelijk door kunt lopen. Telkens stoppen voor een stoplicht is niet fijn en steeds hetzelfde rondje kan gaan vervelen. Zorg daarom voor een leuke route waarbij wat te zien is. Begin, indien mogelijk, in een park, bos of op een atletiekbaan bij jou in de buurt. Varieer in de locaties waar je loopt om gemotiveerd te blijven. Wissel dus van route wanneer je een bepaalde rond een aantal keren gelopen hebt.
Hoe ver ga je?
Één van de grootste beginnersfouten is dat je veel te snel en te lang gaat lopen. Je beenspieren worden overbelast en je raakt volledig buiten adem. Onder deze omstandigheden is hardlopen natuurlijk niet leuk. Hierdoor raak je ontmoedigd en ben je sneller geneigd ermee te stoppen. Het is veel beter in een tempo, dat net iets hoger dan een flink wandeltempo ligt, te beginnen. Bouw het vervolgens rustig op.
Het is echt niet gek als je de eerste keer na een paar honderd meter hijgend aan een lantaarnpaal hangt. Alle begin is moeilijk en rustig opbouwen is essentieel. Het opbouwen van je conditie kost nu eenmaal tijd. Geef jezelf even de tijd om te herstellen. Kom op adem, wandel gerust een stukje en ren dan gewoon weer verder. Wanneer je dit een aantal keren herhaalt, ben je super goed bezig. Geef jezelf een paar weken om je aan deze inspanning te kunnen aanpassen, voordat je gaat uitbreiden.
Stel jezelf een doel
Stel voor jezelf een doel. Dat werkt het beste. Bedenk wat je op de lange termijn wilt bereiken. Waar train je voor? Wil je een bepaalde afstand kunnen volbrengen? Een aantal keren per week rennen? Of wil je aan een bepaalde run meedoen? Met een doel voor ogen is het hardlopen is een stuk leuker. Vraag jezelf in de eerste plaats wel af wat voor jou haalbaar en realistisch is. Er zijn online talloze hardloopschema’s voor beginners te vinden die je kunt gebruiken. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel apps voor op je telefoon. Deze apps geven je een trainingsschema en coachen jou tijdens het rennen. Ideaal! Een trainingscghema is ontzettend handig. Het is een goede richtlijn en geeft je structuur als je je hardloopkilometers wilt opbouwen.