Voorkom spierpijn met deze slimme tips
Bewegen is ontzettend goed voor je! Het geeft je energie, het resulteert in een mooi lijf en het maakt je vrolijk. Spierpijn is alleen minder fijn. Of je nou een ervaren sporter bent of net voor het eerst een stap hebt gezet in de sportschool: we voelen allemaal die burn na een stevige workout. We kennen het allemaal, dat zure gevoel in je spieren na de training. Niemand heeft zin in pijnlijke spieren na een workout. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om spierpijn te verminderen of juist te voorkomen. Met deze slimme tips kan je weer vol goede moed in je mooiste sportoutfit sporten!
Wat is spierpijn precies?
Fysieke inspanning die je niet meer gewend bent of wanneer je je spieren te veel hebt belast zijn de oorzaken van spierpijn. Het woord zegt het eigenlijk al. Pijn in je spieren. Deze pijn kan tijdens de training zelf al ontstaan, direct na de training of pas na een dag of twee. Spierpijn wordt veroorzaakt doordat afvalstoffen en melkzuur zich ophopen in de spieren of doordat spiervezels in de spier gescheurd zijn. De belasting is tijdens het sporten zo groot dat de spieren hun afvalstoffen niet meer kwijt kunnen. Er ontstaat dan een ophoping en die ophoping veroorzaakt spierpijn. Het is dus eigenlijk een lichte ontsteking. Je kunt er weinig aan doen om spierpijn te stoppen. Het hoort simpelweg bij je training. Toch zijn er een aantal manieren die de pijn kunnen verminderen of zelfs kunnen voorkomen.
Caffeïne
Drink een kopje koffie voordat je gaat sporten. Cafeïne zorgt ervoor dat je je warkout langer volhoudt en vermindert de spieren achteraf. Bovendien zorgt cafeïne ook nog eens voor meer uithoudingsvermogen. Ben je geen koffieleut? Kies dan voor een kop thee met cafeïne.
Snack
Neem van tevoren en direct na het sporten een snack. De snack die je voor je workout eet moet laag in vet zijn, maar wel veel eiwitten en koolhydraten bevatten. Dit kan een eiwitshake zijn, maar je kunt de benodigde voedingsstoffen ook uit natuurlijke producten halen. Goede vetten, eiwitten, koolhydraten en vezels zijn belangrijk voor het herstel van je lichaam.
Kersen
Het is sowieso goed om veel te drinken. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de spieren worden afgevoerd. Maar wat misschien nog beter is dan water, is kersensap. In kersensap zitten anti-oxidanten die een ontstekingsremmend effect hebben. Drink het sap wel voordat je gaat sporten. Hierdoor herstel je sneller en heb je minder pijn.
Hydrateer
Blijf drinken tijdens het sporten. Om je trainingen goed te kunnen doorstaan is het drinken van water noodzakelijk. Zorg voor een optimale hydratatie door in ieder geval iedere 15 minuten water te drinken. Water zorgt voor een goede doorbloeding, geeft je energie en zorgt voor soepele spieren.
Blijf in beweging
Blijf zowel tijdens het sporten als na het sporten in beweging. Zo zorg je ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren op gang blijft. Bewegen na het sporten, zoals wandelen, fietsen of yoga, kan je spieren wat opwarmen en oprekken en zo de pijn helpen verminderen.
Warming up en Cooling down
Warm je spieren voordat je gaat sporten goed op met een warming up. Een warming up zorgt ervoor dat je spieren, en dus ook je hart, rustig op gang kunnen komen voor de workout. Sluit je workout altijd af met een cooling down. Je bouwt de beweging af wat goed is voor het afvoeren van de afvalstof melkzuur, dat één van de veroorzakers van spierpijn is. Daarnaast is het goed voor je hartslag en bloedcirculatie. Een warming up en een cooling down zorgen ervoor dat je na het sporten minder last krijgt van spierpijn.
Foamroller & sportmassage
Je kunt na het sporten een foamroller gebruiken om de knopen in je spieren los te masseren en de doorstroming van het bloed in je spieren te bevorderen. Maar een massage werkt ook goed. Massages voorkomen ontstekingen en daardoor worden de afvalstoffen goed afgevoerd.
Wisseldouche
Duik na het sporten niet meteen onder een stomend hete douche, maar wissel warm af met koud. Dit is goed voor je bloeddoorstroming en het geeft een fijn en ontspannend gevoel.
Menthol
Als je spieren pijn doen, is menthol een nog effectievere manier om je spierpijn te verminderen dan ijs. Smeren met mentholgel zou de pijn met tweederde verminderen, doordat het bepaalde pijnneuronen in je brein de kop indrukt. Dat is dan ook precies de reden dat tijgerbalsem zo goed kan helpen.