Zo voorkom je een winterdip
Het wordt kouder, de dagen worden korter en het wordt al lastiger om ’s ochtends je bed uit te komen.. Herkenbaar? Voor mij wel. De deur uitgaan wanneer het nog donker is en thuiskomen in het donker, regen, wind, weinig tot geen zon en de zomerkleding heeft plaats gemaakt voor dikke, warme kleding. Ja, het is herfst en de winter staat voor de deur. Je gaat je bijna afvragen wat er leuk is aan de winter. Een winterdip ligt dan ook al snel op de loer. Wat is een winterdip precies? En hoe kunnen we zorgen voor een winter zonder dip? Natuurlijk wil je het graag voorkomen, daarom heb ik een aantal simpele tips om je winterdip voor te zijn! Zo kom jij de komende maanden vrolijker en vol energie door!
Een winterdip, wat is het en hoe herken je het?
Je wordt er niet blij van, van die winterdip. Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders schijnen last te hebben van een depressieve stemming gedurende de wintermaanden. Veel voorkomende redenen hiervoor zijn de veranderingen in de weersomstandigheden, de donkere dagen en voorlopig geen uitzicht op warm en zonnig weer. Een depressie klinkt misschien wat zwaar, maar feitelijk is een winterdip een milde vorm van depressie. Deze dip wordt veroorzaakt door een tekort aan zonlicht. Dit tekort gooit onze biologische klok in de war, waardoor je hersenen stofjes aanmaken die je moe en prikkelbaar maken. De omstandigheden ervoor dat je je moe, futloos en neerslachtig voelt. Welkom winterdip!
Toch heeft niet iedereen hier last van, want sommigen vinden het juist heerlijk om in het najaar te cocoonen. Een winterdip kan zich per persoon uiten. Ik ben er vatbaar voor en heb daadwerkelijk de neiging om me terug te trekken en een winterslaap te houden. Heb jij ook last van deze dip? Met wat snelle tips help ik je graag op weg om jezelf toch vrolijk de winter door te slepen!
Tip 1: Beweeg meer
Breng tijd door in de buitenlucht. Wandel of fiets elke dag, het liefst in de ochtend of vroege middag. Ochtendlicht bevat relatief veel blauw, dat je lekker wakker maakt en je winterdip vermindert. De zon schijnt misschien niet heel fel, maar elk extra UV-straaltje is mooi meegenomen. Hoe meer daglicht je ziet, hoe meer melatonine je lichaam ’s nachts aanmaakt. Hierdoor heb je een betere nachtrust.
Blijf ook lekker sporten. Niets is zo aantrekkelijk als lekker op de bank blijven hangen, maar toch is het juist goed om in deze periode van het jaar te gaan sporten. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winterdip. Wanneer je regelmatig sport komt het stofje endorfine vrij. Hierdoor voel je je energiek en vrolijk en heb je minder snel last van de dip. Of je nu een drukke dag hebt of een dagje vrij bent, maak altijd tijd voor en beetje beweging. Je zult zien dat iedere dag bewegen je energie geeft en je beter doet voelen.
Tip 2: Plan leuke activiteiten
In het najaar hebben vinden we het allemaal wat moeilijker om onze sociale contacten te onderhouden. Vaak hebben we de neiging om je meer terug te trekken en de hele dag of avond series te kijken. Verzet je hiertegen, het is erg belangrijk om je sociale leven in de winter niet te verwaarlozen. Plan leuke dingen in en zorg dat je je ergens op kunt verheugen. Door activiteiten in te plannen blijf je actief en vrolijk. Ga bijvoorbeeld gezellig bijkletsen met vriendinnen, uiteten met je lover, boek een paar nachten weg, plan een leuk uitstapje of beloof jezelf iets cadeau te doen.
Tip 3: Slaap niet te veel
Geef de komende maanden niet toe aan de behoefte om extra te slapen. Slaap af en toe misschien 1 of 2 uurtjes extra als je erg moe bent, maar houd je verder zoveel mogelijk vast aan je slaapritme. Op deze manier raakt je biologische lok niet in de war en voel je je fris en fruitig als de nieuwe week weer begint.
Tip 4: Vergeet je vitaminen niet
Het aanpassen van je voedingssupplementen is belangrijk. In de winter heeft je lichaam namelijk heel andere behoeftes dan in de lente en zomer. Multivitamine en vitamine D zijn aan te bevelen als je gevoelig bent voor een winterdip.
Tip 5: Eet gezond
Let op je voeding en eet gezond. Als de winterdip op de loer ligt, heeft je lichaam juist vitaminen en mineralen nodig. Eet daarom lekker voor groenten, vezels, zaden en pitten of slik omega 3. Probeer zo weinig mogelijk suiker te gebruiken. Koolhydraatrijk eten en fastfood zorgen juist voor een somber en traag gevoel. Jezelf troosten met een lekkere vette hap of een stuk chocolade begrijp ik, maar echt beter ga je helaas niet door voelen. Natuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen, maar snoep met mate en probeer zo gezond mogelijk te eten.
Tip 6: Drink een wijntje
In de zomer ga je gezellig het terras op en drink je gezellig een wijntje met vrienden en vriendinnen. Het is logisch dat je tijdens het herfst- en winterseizoen niet graag meer buiten zit, maar met elkaar op de bank een rood wijntje drinken is natuurlijk net zo gezellig. En een wijntje doet je best goed voelen, zolang je er maar niet teveel van drinkt.
Beat die winterblues, voor je het weet is het weer voorjaar!