6x foodtips voor een betere weerstand
Nu het winter is, neemt automatisch ook het aantal zieken toe. Je weerstand heeft het in de herfst en winter een stuk zwaarder dan in de lente en zomer. Een goede weerstand is daarom onmisbaar. Het houdt griep buiten de deur en zorgt dat je fit blijft als iedereen om je heen snotters, niest en hoest. Griep helemaal voorkomen kan natuurlijk niet, maar dat gezond eten en niet ziek worden iets met elkaar te maken heeft, weten we allang. Wat je eet speelt hierbij een belangrijke rol. Maar wist je ook dat bepaalde voedingsmiddelen extra anti-griep-stofjes in zich hebben? Super handig als jij zo gezond mogelijk de winter door wilt. Heb jij het gevoel dat jouw weerstand wel een boost kan gebruiken? Ik deel vandaag 6 foodtips waarmee jij aan de slag kunt om je weerstand te versterken!
#1 Vitamine A, C en D
De vitamines A, C en D zijn erg belangrijk voor een goede weerstand. Een inkoppertje natuurlijk, maar ze horen zeker thuis in dit rijtje. Zo is vitamine A belangrijk voor de gezondheid van je huid en je immuunsysteem. Producten die je hiervoor het beste kunt eten zijn vlees, vis, worteltjes, ei en zuivelproducten.
Vitamine C zorgt ervoor dat er meer eiwitten worden aangemaakt die ziekteverwekkers uitschakelen. Dit is een hele belangrijke vitamine voor je weerstand. Noteer bijvoorbeeld witlof, sinaasappel, broccoli, paprika of één van de andere bekende vitamine C bommetjes op je boodschappenlijstje.
Vitamine D is de vitamine die je uit daglicht haalt, maar gelukkig ook uit voeding. Het helpt de griep voorkomen. In de winter zijn de dagen korter, waardoor we minder daglicht tot ons krijgen. Een gebrek aan deze vitamines maakt je vatbaarder voor griep en verkoudheid. Vitamine D zit onder andere in melkproducten, sinaasappels en vette vis.
#2 Soep
Dat het goed is om kippensoep te eten als je ziek bent is wel bekend. Kippensoep versterkt tijdens ziekte je weerstand, waardoor je sneller herstelt. Mar wist jij dat het eten van tomatensoep goed helpt om niet ziek te worden? Tomatensoep die is gemaakt van verse tomaten of bliktomaten, bevat lycopeen. Lycopeen is een anti-oxidant die witte bloedlichaampjes bescherm en deze witte bloedlichaampjes zorgen er weer voor dat de ziektes in je lichaam bestrijd worden. Door het eten van tomatensoep houd je dus je weerstand in tact.
#3 Vette vis
Vis, met vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren. Dit is een voedingsstof die de gezondheid van je cardiovasculaire systeem en je immuunsysteem ten goede komt. Naast omega-3 zit in die vette vis ook vitamine D. Een belangrijke vitamine, want een tekort aan vitamine D veroorzaakt een verlaagde weerstand. Het eten van vis kan ook helpen om ontstekingen in de luchtwegen te verminderen. Zorg er dus voor dat je regelmatig de volgende, vette, visssoorten binnenkrijgt: tonijn, kabeljauw, zalm, makreel, haring, forel of sardines. Eventueel aangevuld met een supplement.
#4 Yoghurt
Elke dag een kommetje yoghurt eten helpt om je weerstand tegen griep te verhogen, door de goede bacteriën in yoghurt. Gewone yoghurt bevat gezonde bacteriën die probiotica worden genoemd en de darmflora voeden. Daarnaast helpen probiotica om je immuunsysteem te versterken doordat ze de verspreiding van schadelijke virussen en bacteriën voorkomen. Daarnaast optimaliseert het regelmatig eten van gewone yoghurt je spijsvertering en voorkomt het luchtweginfecties. Geniet dus elke dag van een kommetje yoghurt, naturel of doe er wat fruit en/of noten doorheen. Het is lekker én helpt de griep voorkomen.
#5 Knoflook
Ook knoflook verbetert je weerstand. Lucky me, want ik ben er dol op. Knoflook staat al eeuwen bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Deze populaire superfood kan je lichaam beschermen tegen virale aanvallen die griep of verkoudheid veroorzaken. Knoflook bevat de natuurlijke stof allicine, dat de kans op een verkoudheid vermindert. Dagelijks een teentje knoflook door je eten verwerken, versterkt je weerstand al. Het is echter het beste om knoflook rauw te eten, zo kun je het beste profiteren van de voordelen die dit bolgewas biedt. Combineer je knoflook met een beetje citroensap om de smaak wat draaglijker te maken. Een goede manier om snel veel rauwe knoflook te eten is bijvoorbeeld tzatziki.
#6 Noten
Naast gezonde en gevarieerde maaltijden, zijn gezonde tussendoortjes ook belangrijk. Een handje ongebrande, ongezouten noten bijvoorbeeld. Ik ben hier groot fan van en gooi dan ook dagelijks wat noten in mijn kwark of havermout. In noten zit het mineraal selenium. Gebleken is dat deze anti-oxidant je immuunsysteem versterkt. Bij een tekort aan selenium kunnen virussen zich sneller in je lichaam vermenigvuldigen. Noten blijven voorlopig dus op mijn menu. Selenium zit ook in zilvervliesrijst, kip, eieren en vis.
Heb jij nog andere foodtips voor een goede weerstand? Laat het ons weten!