Wat worden de 5 foodtrends van dit jaar?
De culinaire wereld is altijd in beweging. De ene trend volgt de andere in hoog tempo op. Nu het nieuwe jaar gestart is, is het de hoogste tijd om het internet af te speuren naar de foodtrends van 2019. Havermout en superfoods maakten een aantal jaren geleden de dienst uit, het afgelopen jaar waren poké bowls en foodtrucks helemaal hot. Wat staat ons dit jaar te wachten op het gebied van food? Dit zijn de foodtrends die we in 2019 héél veel gaan zien!
De hotdog
De eerste van de foodtrends is de hotdog, want die is hot! De hotdog is de hamburger van de toekomst. De hotdog staat op doorbreken en de kans is daarom groot dat dit dé snack van 2019 gaat worden. Een paar jaar geleden kenden we alleen de simpele hamburger, bij voorkeur geserveerd op een zacht wit bolletje met mayonaise en curry. Niemand had kunnen voorspellen dat anno 2019 elk restaurant een premium Butcher op de kaart heeft staan. Maar de hotdog heeft de hamburger in zijn populariteit overtroffen. En dan hebben we het natuurlijk niet over een simpel broodje hotdog. Nee, een kwalitatief goede hotdog op een vers broodje mét verschillende toppings.
Meer vegan
De vleesvervangers vlogen ons in de 2018 al om de oren. Het aanbod van vleesvervangers is enorm uitgebreid. Een vegetarisch of zelfs veganistisch eetpatroon is de voorbije jaren steeds geliefder geworden. Deze trend blijft, het eten van vegetarisch en plantaardig voedsel zal dit jaar terrein blijven winnen. Vlees eten is uit, vegan is in. We gaan steeds meer vleesvervangers eten en met name vleesvervangers met groenten in de hoofdrol. Waar in restaurants in het verleden vaak maar één vegetarische optie op de menukaart stond, zijn er tegenwoordig meerdere vega- en vegan opties.
Ook de keuze in volledig plantaardig eten neemt toe. Er wordt volop gewerkt aan plantaardige alternatieven voor gerechten om het vlees te vervangen. en daar worden we ook creatiever in. Het “plantbased” eten wordt steeds meer gewoon. Denk bijvoorbeeld aan de bieterbal; een bitterbal gemaakt van bietjes. Daarnaast zijn er inmiddels ook vele alternatieven van zuivel. Overal kun je een haver cappuccino bestellen of ontbijtjes met amandelmelk. De tijd van alleen een salade geitenkaas is voorbij en dat is beter voor mens en milieu.
Internationale keukens
De Midden Oosterse keuken blijft favoriet, maar de steeds grotere interesse in de echte Mexicaanse of Zuid-Amerikaans keuken is wordt ook genoemd als één van de foodtrends voor 2019. Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse restaurantjes zien we langzaam meer opkomen. En dan geen standaard Argentijns steak restaurant, maar eettentjes waar je kunt genieten van verse streekgerechten. Vers, fris, pittig, zoet en kleurvol, alle smaken zijn vertegenwoordigd en komen samen in de gerechten. Wat de Oosterse keuken betreft zijn met name Israëlische keuken en de Libanese keuken in opkomst. Tel Aviv is bijvoorbeeld de foodhotspot van dit moment. Door chefs als Ottolenghi zijn ingrediënten als za’atar en sumak ons niet meer onbekend. Ik ben fan en moedig deze trend alleen maar aan. De verwachting is dat we komend jaar nog meer restaurants gaan zien met deze thema’s.
Gezonder genieten
Dit jaar staat volop in het teken van gezonder genieten. We willen af en toe wel wat lekkers eten, maar het mag niet te ongezond zijn. Lekker, maar toch verantwoord. Dat is het nieuwe credo. Ook zie je steeds meer foodswaps. Deze trend sluit naadloos aan op het plantaardig eten. Bij food swap wordt een bepaald basisingrediënt omgewisseld voor een gezondere variant. Denk aan pasta van biet of kikkererwten, spaghetti van courgette, pizzabodems van bloemkool, groentechips, burgers van broccoli en nicecream (ijs van avocado en banaan).
Zo wordt het eten vezelrijker en/of eiwitrijker en verlaag je het aantal calorieën van een gerecht. Vaak door de toevoeging van groente en fruit. Ook de gezondere versies van lekkere producten schieten als paddenstoelen uit de grond. Onder andere low calorie ijs en vegan junkfood zijn inmiddels in het assortiment van de supermarkten aanwezig.
Beleving staat voorop
Als laatste belangrijke trend die rondom het eten is gespot, is de beleving. Beleving rond het eten wordt steeds belangrijker, vooral bij het uit eten gaan. We zien steeds meer open keukens en leggen koks vaker de laatste hand aan het gerecht bij de gasten aan tafel. Denk bijvoorbeeld aan het flamberen van spaghetti in een grote kaas. Ook in de evenementenbranche gaat de beleving in 2019 een nog grotere rol spelen. Gasten willen zien hoe een gerecht bereid wordt en is samengesteld. Op deze manier kun je direct inspelen op eventuele allergieën en/of dieetwensen, maar ook uitleg geven over het gerecht. Een gerecht wordt meer dan alleen eten.
Van welke foodtrends gaat jouw hart sneller kloppen?