Handige tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen
Wie kent het niet? Dagen dat het voelt alsof er een grote steen in je maag zit…Je krijgt je broek niet meer dicht en vermijdt dat strakke jurkje, omdat je een bolle buik hebt. En dan heb ik het niet over buikvet. Nee, ik heb het over een veelvoorkomend fenomeen: een opgeblazen buik waardoor je soms 5 maanden zwanger lijkt. Daarnaast heb je last van winderigheid, rommelende darmen en voel je je alles behalve lekker in je vel. Veel mensen hebben er last van en het kan erg vervelend zijn. Wat zijn de oorzaken en hoe kom je er vanaf? Je kunt er gelukkig wel veel aan doen. Heb jij er ook weleens last van? Ik zocht het voor je uit en heb een aantal tips voor je verzameld waarmee je een opgeblazen buik kunt voorkomen of verhelpen.
Veel voorkomende oorzaken
Veel mensen, voornamelijk vrouwen, hebben regelmatig last van een opgeblazen buik. Meestal staan ze op met een platte buik, maar al gauw worden de darmen onrustig en blaast de buik op. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Wat de reden ook is, een opgeblazen buik kan flink in de weg zitten. Vooral als je er elke dag mee te maken hebt. Het kan behoorlijk frustrerend werken. Je voelt je dik, onaantrekkelijk en opgeblazen. Zeker als er ook nog per ongeluk wat gas ontsnapt. Gelukkig hoef je je hier niet bij neer te leggen. Volg de volgende tips om van je opgeblazen gevoel af te komen.
Tips tegen een opgeblazen buik
Drink thee
Thee drinken om een opgeblazen buik tegen te gaan? Ja! Een simpele beker heet water kan de darmen al helpen ontspannen. Wanneer je hier gember, pepermunt of kamille aan toevoegt heb je helemaal een winnaar. De menthol in pepermuntthee geeft je spijsverteringskanaal een krampstillend effect. Hierdoor kalmeren de zenuwen en wordt je maag rustiger. Kamille en gember hebben een ontstekingsremmend effect op je maag en darmen. Hierdoor helpt het overtollig gas de deur uit. Je kunt gember ook aan je maaltijd toevoegen.
Vezelrijke voeding
Een opgeblazen buik is een reactie in je darmen wat vervelende gevolgen heeft. Te weinig vezels, beweging en vocht kunnen leiden tot constipatie en dus gasvorming. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voldoende vezelrijke voeding te eten. Net als met spicy eten stimuleren vezels je spijsvertering. Graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, zaden en noten zijn een belangrijke bron van vezels. Wanneer je meer vezels gaat eten, is het belangrijk dat je tegelijkertijd voldoende water blijft drinken. Vezels staan er namelijk om bekend waterzuigers te zijn. Voldoende water is een must, want om je spijsvertering optimaal te laten functioneren heeft deze vocht nodig. Probeer dus altijd een goed voedingspatroon aan te houden, waarbij er voldoende vezels genuttigd worden. Neem hiervoor als richtlijn zo’n 30 – 40 gram vezels per dag.
Natuurlijke producten
De reden van een opgezette buik heeft vaak te maken met niet goed verteerde voeding, waardoor er gassen ontstaan die zorgen voor het typische volle gevoel, inclusief winderigheid. Om een opgeblazen buik te voorkomen kun je bepaalde groenten beter laten staan. Hierbij gaat het vooral om de groene groenten; prei, bonen, broccoli, spruitjes en kool. Deze groenten bevatten veel raffinose, een bepaalde suiker dat kan leiden tot een opgezet gevoel en gasvorming. Eet ze met mate als je hier last van hebt. Let ook op met gefrituurd eten, fast food en spicy food en laat melkproducten eens achterwege. Een lactose-intolerantie komt heel veel voor en kan forse buikklachten opleveren. Kies vooral voor pure, verse en onbewerkte voeding. Op deze manier kom je ook nog eens sneller aan je portie vitamines en vezels. Win-win dus. Dit is zeker een aanrader!
Goed kauwen
Niet goed kauwen op je eten is eigenlijk de meest voorkomende oorzaak van een opgeblazen buik. Goed kauwen is gezond en een must voor je spijsvertering! Niet alleen handig om meer van je eten te genieten, maar het helpt ook tegen gasvorming. Kauwen is de eerste stap van vertering. Door goed te kauwen zorg je ervoor dat het voedsel kleiner gemaakt wordt, waardoor je het voor je lichaam makkelijker maakt om die voedingsmiddelen sneller te verteren. Neem daarom altijd rustig de tijd voor je maaltijden.
Probiotica
Teveel slechte bacteriën in onze darmen zorgen ervoor het dat verteringsproces verstoord wordt, met een opgeblazen gevoel en gassen als gevolg. Neem bij darmklachten altijd een probiotica. Probiotica bevat goede bacteriën om de darmen optimaal te laten werken. Het helpt voedsel af te breken en voorkomt gasvorming en dus een opgezette buik. Je kunt voor bijvoorbeeld yoghurt kiezen, maar ook voor een supplement.
Koolzuurhoudende dranken
Vermijd koolzuurhoudende dranken zoveel mogelijk. Denk aan limonade met prik, frisrank en drankjes met alcohol. Deze dranken zorgen namelijk voor een opgeblazen gevoel, omdat de gasbelletjes uit het drankje in je buik blijven plakken. Dit zorgt voor veel lucht in je buik, een opgeblazen gevoel en gasvorming. Probeer deze dranken daarom te vermijden.
Suikervervangers
Snoep of voedingsmiddelen die aspartaam, fructose of sorbitol bevatten kun je beter vermijden, omdat deze stoffen niet door het lichaam verteerd kunnen worden en dus een opgeblazen buik en veel gassen veroorzaken. Probeer de inname van kunstmatige zoetstoffen te beperken.
Vermijd stress
Deze laatste tip is voor velen gelijk de meest lastige; vermijd langdurige stress. Stress kan invloed op je hele lichaam hebben, dus ook op de darmen. Stress zorgt er namelijk voor dat je bijnieren het stresshormoon cortisol aanmaken en dat heeft allerlei negatieve effecten op je spijsvertering. Wanneer je last hebt van stress, kan dit ervoor zorgen dat voedingsmiddelen niet of nauwelijks worden verteerd waardoor er vervelende gassen ontstaan. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij stress.
Deze tips helpen je vast op weg. Begin vandaag nog! Bye bye bloated belly!