Altijd honger? Versla je hongergevoel met deze tips
Afvallen is al lastig genoeg wanneer je niet constant trek hebt. Maar voor mensen die iedere keer weer honger hebben, is het des te moeilijker om die cravings naar eten te weerstaan. Een hongergevoel kan je soms behoorlijk in de weg zitten. Wanneer je eenmaal bent gaan denken over eten, is het lastig om dit weer uit je hoofd te zetten. Dit is niet alleen vervelend omdat je de hele tijd rondloopt met een hongergevoel en vaak nog meer aan eten denkt, het is funest voor je dieet als je in een snaaibui terecht komt. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarmee je een knorrende maag kunt voorkomen en wat je kunt doen als je wel honger hebt gekregen. Voelt het soms alsof jouw maag oneindig is en jouw honger nooit stopt? Lees dan onderstaande tips om dat gevoel te verslaan!
6 tips tegen het vervelende hongergevoel
Heb je echt honger of juist snack trek? Dat is altijd het eerste wat je jezelf kunt afvragen. Hier zijn wat simpele hoe je met het hongergevoel om kunt gaan en het kan onderdrukken.
#1 Drink voldoende water
Deze tip heb je vast wel vaker gehoord en is eigenlijk gelijk de allerbelangrijkste. Water drinken is belangrijk. Je wilt het waarschijnlijk liever niet horen als je honger hebt, maar het werkt echt! Ten eerste is het heel gezond voor je lichaam. Bovendien kan je lichaam honger en dorst niet altijd uit elkaar halen. Soms denk je dus dat je honger hebt, terwijl je lichaam eigenlijk vocht nodig heeft.
Onnodig snacken kun je voorkomen door voldoende water te drinken. Het beste is om rond de 1, 5 – 2 liter per dag te drinken. Drink ook tussen de maaltijden door een extra glas water. Hierdoor duurt het langer voordat je weer opnieuw honger krijgt. Drink je niet graag water? Voeg er dan eens wat fruit aan toe! Water met een fruitsmaakje is een stuk makkelijker om te drinken.
#2 Eet regelmatig
Je kunt je lichaam ook helpen door een vast eetpatroon aan te nemen. Door regelmatig te eten, weet jouw lichaam waar het aan toe is. Eet in plaats van 3 maaltijden bijvoorbeeld minimaal 5 maaltijden per dag, waarvan 3 grotere porties en 2 tussendoortjes.
Door deze maaltijden goed over de dag te verspreiden, heeft je lichaam de tijd om het eten te verteren. Daarnaast is je maag continu een beetje gevuld. Je zult op een gegeven moment merken dat je, tussen de maaltijden, minder snel een hongergevoel krijgt
#3 Creëer volume
Net als water, neemt ook eten volume in in je maag. Je hongergevoel wordt door dit volume beïnvloedt. Voeding blijft langer in je maag dan water, omdat het langer duurt voordat het naar je darmen gestuurd wordt. Een maaltijd met een groot volume kan een groter gevoel van verzadiging opwekken dan een maaltijd met een lager volume. Creëer daarom volume in je maaltijden door producten te eten met weinig calorieën. Groenten, salades en magere producten als witte vis, kipfilet, biefstuk en magere zuivelproducten doen het bijvoorbeeld altijd goed. Zorg er tevens voor dat je genoeg eet, want het is erg belangrijk dat je voldoende energie binnenkrijgt. Anders is het niet zo gek dat je altijd hongerig bent.
#4 Eet de juiste voedingsmiddelen
Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel kunnen behoorlijk roet in het eten gooien, als het op je hongergevoel aankomt. Elke maaltijd zorgt voor een klein piekje, het ene veroorzaakt alleen een hogere piek dan het andere. Dit heeft met je GI index te maken. Voor je hongergevoel maakt het uit wat je eet. Producten met een hoge GI index, hebben een grotere impact op je bloedsuikerspiegel en zorgen daarmee voor meer trek.
Minder snelle koolhydraten, meer eiwitten, meer vezels, gezonde vetten en producten met weinig toevoegingen zorgen ervoor dat het verteren van je voeding langzamer gaat. Ze geven je lichaam bovendien de nodige voedingstoffen. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Ook door suikers te vermijden kun je je hongergevoel voorkomen. Wees daarom ook kritisch op wát je eet.
#5 Afleiding
Je kunt honger hebben doordat je echt te weinig gegeten hebt, maar je kunt ook een hongergevoel hebben doordat je je verveeld. Het kan lastig zijn om te bepalen wat op een bepaald hongerig moment op jou van toepassing is. Een eenvoudige en snelle manier om hier achter te komen is door afleiding te zoeken. Als de verveling toeslaat, is eten vaak een leuke en makkelijke manier om jezelf bezig te houden. Probeer juist iets anders te doen wanneer je je verveelt. Ga bijvoorbeeld sporten, een boek lezen, een wandeling maken of spreek met vrienden af. Heel cliché, maar zorg ervoor dat je iets te doen hebt. Leg je focus ergens anders op door iets te doen wat je leuk vindt en dat bij je past, zodat het geen straf is. Je zult zien dat je hongergevoel dan al gauw minder is, omdat je minder vaak aan eten denkt.
#6 Goede nachtrust
Een goede nachtrust is ook van groot belang. Te weinig slaap heeft namelijk effect op het herstel van je lichaam en je hongergevoel. Je produceert dan meer van het hormoon ghreline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het hongergevoel. De hoeveelheid leptine, het hormoon dat je hongergevoel vermindert, neemt daarentegen juist af. Te weinig of slecht slapen zorgt ervoor dat je 24% meer eet. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat je je onverzadigbaar voelt en daadwerkelijk ook meer energie nodig hebt. Slaaptekort is dan ook één van de grootste vijanden van mensen die willen afvallen. Slaap je honger daarom weg door voor een goede nachtrust te zorgen.
Hopelijk heb je wat aan deze trucjes, zodat de honger je niet langer in de weg staat.