Dit gebeurd er met je lichaam als het buiten kouder wordt
Het herfstseizoen is in volle gang en de wintertijd is ingegaan. De dagen worden daardoor steeds korter en de temperatuur daalt, waardoor de weer gerelateerde problemen de kop opsteken. Je garderobe is namelijk niet het enige dat verandert wanneer het buiten kouder wordt: je lichaam functioneert ook niet helemaal hetzelfde als op de momenten dat de zon nog schijnt en het een stuk warmer is. We kleden ons warmer aan, zetten de verwarming hoger en zitten vaker binnen. Maar welke effecten heeft de kou eigenlijk op ons lichaam? Aardig wat kan ik je vertellen. Ik leg je uit wat de kou met je lichaam doet en geef je een aantal tips hoe hiermee om te gaan. Zo ben jij goed voorbereid op de naderende winter.
Hoofdpijn
Één van de klachten die in het najaar vaak de kop opsteekt, is hoofdpijn. Veel mensen hebben hier in de winter altijd vaker last van dan in andere seizoenen. En dat is niet zo gek. Één van de oorzaken van hoofdpijn is namelijk de samentrekking van de bloedvaten in je hersenen. Koud weer kan ervoor zorgen dat je bloedvaten vernauwen, waardoor er minder bloed tegelijk doorheen kan stromen. Dat veroorzaakt bij veel mensen hoofdpijn. Veranderingen door stormachtig weer, de schittering van de zon en/of extreme kou kunnen zelfs een migraine-aanval triggeren. Zeker als je daar toch al snel last van hebt. Om dit te helpen voorkomen, is het belangrijk dat je zorgt dat je hoofd niet koud wordt en dat je je zo warm mogelijk kleedt bij vrieskou. Draag dus een lekkere warme muts en sjaal en zet een zonnebril op met fel zonlicht.
Gewrichtspijn
De kou kan ook voor pijnlijke gewrichten zorgen. Hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is, bestaat er een theorie dat de kou de luchtdruk rond je gewrichten kan vergroten. Een andere theorie is dat de kou samentrekkingen in de spieren, en daardoor in de zenuwen en het bindweefsel rond de gewrichten veroorzaakt. Het beste dat je kunt doen om dit te vermijden, is door te blijven bewegen. Ook gewichtstoename en een tekort aan vitamine D kunnen gewrichtspijn veroorzaken. Blijf dus gezond eten en slik eventueel wat extra vitamine D tijdens de wintermaanden.
Ademhalingsproblemen
Lagere temperaturen kunnen zorgen voor spierspasmen van de kleine luchtwegen. Je luchtwegen worden hierdoor smaller, wat kortademigheid kan veroorzaken. Heb jij hier veel last van? Dan kun je het beste een warme muts dragen die ook de onderkant van je gezicht bedekt, als je merkt dat het buiten kouder wordt. Op deze manier maak je gebruik van de warmte van je ademhaling om de lucht te verwarmen, voordat het in je longen terechtkomt en kun je weer beter ademhalen.
Gebrek aan energie
De wintermaanden staan erom bekend dat je minder daglicht tot je krijgt, omdat het later licht is en vroeger donker. En dan is het ook nog kouder. Bij sommige mensen kan dit zorgen voor een somber gevoel of zelf een (winter)depressie. Mensen die hier last van hebben produceren meer monoamino-oidase. Dit is het enzym dat het geluksstofje serotonine in je hersenen afbreekt. Een tekort hiervan kan zorgen voor een gebrek aan energie. Heb jij in de herfst en winter last van een lusteloos gevoel? Probeer dan om gedurende de dag zo vaak mogelijk naar buiten te gaan om wat extra zon- en daglicht mee te pakken. Een extra reden om ’s ochtends of ’s middags een lekkere wandeling te maken! Je kunt ook een lichttherapie lamp aanschaffen en vitamine D bij slikken.
Haar en nagels
Het koudere weer kan ook zorgen voor futloos haar en beschadigde nagels. Je lichtaam geeft namelijk de prioriteit aan het warm houden van je vitale organen, waardoor je bloedvaten in je handen en voeten vernauwen wanneer het kouder wordt. Hierdoor neemt de bloemstroom en de levering van zuurstof naar deze lichaamsdelen af. Dit kan leiden tot minder sterke nagels en haren. Je haar kan sneller afbreken, net als je nagels. Verzorg je handen en nagels in het winterseizoen daarom extra veel met handcrème en houdt je handen goed warm door handschoenen te dragen als je naar buiten gaat.
Wil je graag mee volume in je haar? Wissel de volgorde tijdens het wassen van je haar dan eens om. Gebruik eerst een conditioner en daarna de shampoo. Zo verwijder je alle restjes conditioner die je haren verzwaren.
Droge huid
Je huid kan in de herfst en winter wel wat extra liefde en aandacht gebruiken, want die krijgt het nodige te verduren. Als het kouder wordt, is de lucht vaak ook droger. Dit zorgt ervoor dat je huid uitdroogt. Als het stevig waait, verliest je huid nog sneller vocht dan normaal en zal gaan irriteren. Hierdoor wordt je huid ook vatbaarder voor kleine wondjes en scheurtjes. Dit betekent dat je huid ergens anders meer vocht vandaan moet halen. Uit huidverzorgingsproducten bijvoorbeeld. De oplossing is dus smeren, smeren en nog eens smeren.
Pas je huidverzorging hierop aan. Stap over op een reiniger die iets milder is voor je huid en gebruik extra hydraterende producten. Verwen je gezicht daarnaast regelmatig met een verzorgend masker. Om je ogen en lippen hiertegen te beschermen kun je oogdruppels gebruiken en je lippen insmeren met lippenbalsem of vaseline.
Vitamine D
Als het buiten kouder wordt, schijnt nu eenmaal helaas de zon wat minder tijdens de herfst- en wintermaanden. En laat dat nu één van de voornaamste bronnen van vitamine D zijn. Daarnaast gaan we vaak ook minder snel naar buiten, waardoor de kans op een tekort aan vitamine D groot is. Symptomen van een vitamine D tekort zijn een slap gevoel in je spieren en een grotere gevoeligheid voor slaperigheid en pijn. Het vitamine D gehalte in je lichaam kun je verhogen door je voeding aan te passen. Eet meer Omega-3 rijke voedingsmiddelen, zoals vette vis of neem voedingssupplementen.