Dit zijn dé foodtrends voor 2018
De wereld om ons heen is constant in beweging, zo ook de wereld van het eten en drinken. 2017 was het jaar van de gezonde keuzes, superfoods en fitgirls. Lekker én gezond eten was erg populair. Een jaar waarin de liefde voor groenten en plantaardige voeding alleen maar groter is geworden. Bewust eten en drinken was dan ook het motto. We zijn met z’n alleen veel meer bezig met de natuur en onze gezondheid. De poké bowl, veganisme, unicorn smoothies, avocado toast, matcha, sushi cupcakes, we hebben het het afgelopen jaar allemaal voorbij zien komen. Wil jij weten welke foodtrends we dit jaar kunt verwachten en in welke gezonde lekkernijen je je tanden kunt gaan zetten? In deze blog heb ik de voorspellingen voor je op een rijtje gezet. Lees gauw verder en ontdek wat 2018 ons te bieden heeft!
Bewust kiezen
Zoals eerder genoemd is bewust eten en drinken al iets wat langer speelt. Iedereen weet inmiddels wel dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid. Er wordt minder vlees en meer plantaardig gegeten. De aandacht voor minder vlees is groter dan ooit en deze trend zet door in 2018. De ontwikkeling voor van verantwoorde vleesvervangers gaat door. We kiezen voor gezond eten dat bij ons past en waar we ons goed bij voelen én van genieten. Bewust zondigen hoort er natuurlijk gewoon bij. Doordat er steeds meer gezondere vervangers beschikbaar zijn in de supermarkt, kun je tegenwoordig zelfs je ongezonde favorieten omtoveren tot een nieuwe “healthy” variant.
Veganisme
Veganistisch eten wordt steeds populairder. Meer plantaardig en vegan was in 2017 al een enorme hype aan het worden. Voor 2018 wordt een verdere toename verwacht en deze veganistische foodtrend zal voor nog meer reuring gaan zorgen. We beseffen ons steeds meer dat het niet eten van vlees hele nuttige redenen heeft. Plantaardige alternatieven zijn dit jaar een stuk makkelijker te verkrijgen en ook de veganistische maaltijdopties in de restaurants zijn het afgelopen jaar al flink toegenomen. Producten gaan vlees en vis vervangen voor een vegetarisch verantwoorde optie, zonder dat de smaak verloren gaat. Daarnaast staat de rijste- en amandelmelk standaard in de voorraadkast. Let wel goed op de etiketten! De ingrediënten van veel vleesvervangers zitten vaak vol met E-nummers en andere ongezonde producten.
Super poeders
Vorig jaar zijn de super poeders wat meer in beeld gekomen. Kurkuma, cacao, matcha en maca zijn bij velen favoriet voor sapjes, smoothies en havermout. Een hele makkelijke manier om je ontbijtje een gezonde boost te geven! Door de toevoeging van deze super poeders en kruiden is een snelle manier om extra voedingsstoffen binnen te krijgen.
Bloemen
Eetbare bloemen klinkt nu misschien nog een beetje vreemd, maar daar gaat verandering in komen. Bloemen in de vorm van voeding zien we al steeds vaker en daar komen dit jaar drankjes met een bloemensmaak bij. Roze hibiscus thee of een lavendel latte bijvoorbeeld. Met eetbare bloemen worden vaak gebruikt om gerechten een kleurige twist te geven of als toevoeging in salades. Orchidee en lavendel zie je straks overal terug. Veel geurige bloemenaroma’s dus!
Zeewier
Bij zeewier denk ik eigenlijk gelijk aan sushi. Sushi blijft net als in 2017 één van de foodtrends, maar in 2018 trekt zeewier vooral de aandacht. Deze foodtrend gaat zich steeds meer ontwikkelen, het wordt een groot ding. In Amerika is het al groots.Zeewier is enorm eiwitrijk en is er in verschillende smaken. Het is daardoor een goede vervanger voor diverse voedingsproducten. Meng bijvoorbeeld tonijn of zalm met zeewier en je hebt een hele gezonde burger.
Algen
Ook algen gaan een heuse foodtrend worden. Het klinkt voor mij niet echt aantrekkelijk, maar toch is dit ook één van de foodtrends die zich dit jaar gaat ontwikkelen. Producten als algenhotdogs en algenchocolade bestaan bijvoorbeeld al. Algen zijn nog vooruitstrevender dan zeewier, ze groeien overal waar stilstaand water is. Je kunt ze zelfs zelf kweken.
Bierbrood
Ja, je leest het goed! Bierbrood is ook één van de voorspelde foodtrends voor 2018. Brood en bier is een hele goede combinatie, omdat het beide van granen is gemaakt. In 2017 hebben we bierbrood al bij een klein aantal biermerken kort voorbij zien komen. Dit jaar gaat deze foodtrend uitgroeien tot een ware hit, is de voorspelling. En we kunnen nog meer verwachten op het gebied van brood. Er gaat gewerkt worden met peulvruchten in brood, zoals zwarten bonenmeel en kikkererwten. Minder koolhydraten, meer eiwitten.
Minder voedselverspilling
We gaan meer gebruik maken van restjes om snelle en gezonde maaltijden te maken. Ouder fruit wordt verwerkt in sapjes, soepen en smoothies. Daarnaast wordt het invriezen van overgebleven eten, dat vaak weggegooid wordt, steeds populairder. Goed voor het milieu én je bankrekening!
Welke trend spreekt jou het meeste aan?