Goede voornemens? Zo houd jij ze vol!
Gelukkig nieuwjaar! Het is 2018, een nieuw jaar met nieuwe kansen. Een fenomeen dat onlosmakelijk aan een nieuw jaar verbonden is zijn de goede voornemens. Na een gezellige maand non-stop eten en waarschijnlijk weinig sporten hebben we allemaal meestal goede voornemens voor het nieuwe jaar. Afvallen, gezonder eten, succesvoller zijn, stoppen met roken, meer sporten enzovoort. Toch vergeten we vaak alles na een paar weken alweer en vervallen we met gemak in onze oude patronen. Waar komt dat door? Hoe zorg je nou dat je jouw goede voornemens wel volhoudt? Wil jij ook gezonder leven en meer sporten? Om je te helpen geef ik je een aantal tips!
Goede voornemens
Wat zijn goede voornemens nou eigenlijk? Je stelt een aantal voornemens op met de gedachte dat je dat echt wil bereiken of doen. Uit onderzoek is gebleken dat 8 op de 10 Nederlanders één of meerdere goede voornemens voor dit nieuwe jaar heeft. De meest bekende voornemens zijn afvallen, gezond eten, meer sporten en natuurlijk stoppen met roken. Deze staan dan ook in de top vijf van meest genoemde voornemens, samen met meer sparen. Het volhouden van goede voornemens blijkt nog een hele uitdaging. Het afgelopen jaar hield slechts één op de zes zich volledig aan zijn/haar goede voornemen(s).
Zo houd jij ze wel vol
-
Maak je voornemen(s) positief
Vaak wil je met de start van een nieuw jaar van je slechte gewoontes af. Dit resulteert vaak in negatieve voornemens, zoals “minder geld uitgeven, minder snoepen, minder roken”. Hierdoor leg je juist de nadruk op iets negatiefs en dat werkt niet bepaald motiverend. Om je voornemens op langer termijn vol te kunnen houden, is het belangrijk om je voornemens positief te maken. Denk bijvoorbeeld aan meer sporten, meer reizen, gezonder eten. Dat klinkt toch meteen al een stuk beter?
-
Van voornemens naar doelen
De belangrijkste reden dat je je goede voornemens niet volhoudt, is omdat ze veel te ingrijpend zijn. Zet je voornemens om in concrete doelen. Pas op met onhaalbare doelen. Dit is je allergrootste valkuil. Hierbij weet je vaak van tevoren al dat je dit niet goed volhouden. Het is belangrijk dat je voornemen een realistisch, meetbaar en haalbaar doel wordt. Verdeel je einddoel in hapklare tussen doelen die je tussentijds kunt meten. Daardoor wordt de kans groter dat je op de langere termijn succes behaalt.
-
Maak niet teveel doelen
Hoe meer doelen je voor jezelf hebt, hoe meer kans dat je ze niet gaat behalen. Je kunt je gewoon niet op zoveel doelen tegelijk focussen. Wat vind je het belangrijkste? Kies twee of drie doelen waar jij dit jaar de focus op wilt leggen en stel daaromheen je doelen op.
-
Uitdaging
Zie het bereiken van je doelen als een uitdaging, niet als iets wat je jezelf oplegt. Zodra je dat gaat doen, voelt het als een “moetje” en dan wil je niet meer. Zie het daarom niet als regel, maar als een uitdaging voor jezelf om iets nieuws te proberen. Wordt blij van jouw goede voornemens en wees enthousiast en gemotiveerd om het te halen. Je zult zien dat je het dan langer volhoudt!
-
Doe het samen
Probeer om samen met een vriendin of vriend hetzelfde doel te halen. Zoek een maatje die samen met jou dat concrete doel dit jaar wil gaan bereiken. Zo kun je elkaar steunen en motiveren op lastige momenten. Een kleine competitie met elkaar aan gaan kan ook helpen om net wat harder aan je eigen doel te werken. Je doelen delen met vrienden en familie kan ook net even die kleine stok achter de deur zijn die je nodig hebt.
-
Beloon jezelf
Af en toe verdien je een schouderklopje als je op de goede weg bent. Heb je een (tussen)doel gehaald? Vier het! Trakteer jezelf op iets wat je leuk vindt, bijvoorbeeld een mooie bos bloemen of een lekkere massage. Zo blijf je gemotiveerd. Wees trots op jezelf en stel jezelf weer een nieuw doel.
-
Straf jezelf niet
Het is al heel goed van je dat je een minder goede eigenschap van jezelf wilt veranderen. Dat je aan de slag bent gegaan om je goede voornemens daadwerkelijk te behalen getuigt al van doorzettingsvermogen. Het is dus niet erg als het even iets minder gaat. Straf jezelf niet! Kijk hoever je al bent gekomen en hoe goed je al bezig bent geweest. Een dipje is helemaal niet erg. Bedenk gewoon hoe je dat de volgende keer anders kunt gaan aanpakken. De volgende dag knal je gewoon weer lekker door. Nieuwe dag, nieuwe kansen!
Wat zijn jouw goede voornemens? Laat het mij weten!