Hoe ga je het beste met blessures om?
Blessures, het is één van de ergste dingen die een sporter overkomen kan. Wanneer je een blessure oploopt gaan er allerlei emoties door je heen. Boosheid, verdriet, irritatie, frustratie, machteloosheid en soms zelfs ontkenning. Opeens kan er niet meer getraind worden, en je weet vaak niet hoe lang het gaat duren voordat je je trainingen weer kunt hervatten. Zodra je de sportsessies verplicht moet staken, is dat enorm frustrerend. Vooral als sporten voor jou dé uitlaatklep is en je er blij van wordt. Het accepteren van deze situatie is moeilijk en heeft tijd nodig. Toch is het het beste om jezelf de tijd te geven om goed te herstellen, hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoe ga je hier het beste mee om en hoe kom je er het snelst weer bovenop? In deze blog deel ik een aantal tips met je.
Blessures sucks
Strontvervelend zijn ze, die blessures. Ze komen nooit gelegen en zijn onwijs naar. Van hamstring blessures, overbelaste spieren en gescheurde enkelbanden tot een verzwikte enkel, gebroken been en een heup uit de kom of misschien zelfs nóg ernstiger. Het gebeurd allemaal. Door een blessure kan het voorkomen dat je dagen, weken of zelfs maanden uit de running bent, waardoor je het gevoel kan krijgen dat al het harde trainen voor niets is geweest. Natuurlijk is sporten nooit voor niks, maar leuk is het niet. Het is niet eerlijk, want je hebt toch goed getraind en verstandig opgebouwd? Is dit voor jou herkenbaar? Dat je rust moet houden en iets niet mag, is het moeilijkste om te accepteren. Hoe ga je met blessures om, zowel praktisch als mentaal? De volgende tips helpen je om door deze lastige periode heen te komen.
5x tips omgaan met een blessure
Geveld door een vervelende blessure? Hoe kom je dan zo goed en zo snel mogelijk weer terug? Dit is voor het grootste deel een mental challenge. Aan negatieve gevoelens en doemdenken heb je niets. Zo zorg je ervoor dat je rustig kunt herstellen, positief blijft en dat jouw blessure je leven niet gaat beheersen!
1. Gezonde levensstijl
Wat je eet heeft een enorme impact op je lichaam én op hoe jij je voelt. Zodra jij geveld wordt door een blessure en dus niet kunt sporten, is het van groot belang dat je je eetpatroon aanpast. Misschien ken je de uitspraak “Abs are made in the kitchen” wel. Je hebt nu niet de mogelijkheid om het eten er af te trainen met een sportsessie, waardoor het belangrijk is om op een “gezondere” manier met je voeding om te gaan. Gezonde voeding geeft je namelijk energie voor je herstel, totdat je weer kunt starten met sporten.
2. Blijf in beweging
Wanneer je een blessure hebt opgelopen, is het verleidelijk om de hele dag op de bank te gaan hangen en niets te gaan doen, totdat je weer herstelt bent. Dit is natuurlijk niet dé oplossing. Kijk of je op andere manieren bij je sport betrokken kan blijven. Ben je een lid van een team? Blijf dan betrokken bij je sport én team. Lees erover, bekijk video’s, moedig je team aan en woon bijvoorbeeld een aantal trainingen bij. Je kunt nog steeds wat leren en kennis opdoen, ook al kan je zelf even niet meedoen. Misschien kan je helpen of zelfs een deel van de training wel volgen. Hier wordt je een stuk vrolijker van, dan wanneer je thuis gaat zitten mokken. En dat heeft weer een goede invloed op je herstel.
3. Stel nieuwe doelen
Terugkomen op je oude niveau is wat je wilt. Revalideren gebeurd met vallen en opstaan. Het is onzeker proces, want je weet niet hoe het zal gaan verlopen. Dat is spannend en ook frustrerend op sommige momenten. Geduld hebben en proberen positief te blijven als je geblesseerd is moeilijk. Om gemotiveerd te blijven is het goed om een plan op te stellen, wat je stap voor stap weer kunt oppakken. Kun je wel iets doen? Doe dan bijvoorbeeld een lage intensiteit training om in beweging en actief te blijven. Onderzoek wat wel en niet lukt qua lichaamsbeweging. Belangrijk is dat je dit met je arts en/of therapeut overlegd. Zo kun je misschien toch dingen die je leuk vindt om te doen, in een bepaalde mate blijven doen.
4. Rustig opbouwen
Bedenk nieuwe doelen voor jezelf. Dit doe je als wel kunt sporten, maar waarom niet wanneer je een blessure hebt? Ook voor het herstelproces kun je doelen stellen. Denk aan een stapsgewijze opbouw of een aantal specifieke oefeningen die een bijdrage aan je herstel leveren, en je een paar keer per week kan doen. Kijk hierbij naar wat je wél kan en denk niet aan wat je niet kunt. Blijf jezelf uitdagen. Dit kan per dag of week verschillen. Een herstel verloopt niet lineair. Als iets vandaag niet lukt, wil dat niet zeggen dat het over een paar dagen ook zo is. Het verloopt met ups en downs.
Je zult hoe dan ook iedere dag met je beperking(en) worden geconfronteerd. Blijf daarom elke dag opnieuw kijken naar de dingen die wel goed gaan en waar je wel trots op bent. Ook na je blessure is het zaak dat je je trainingen weer rustig blijft opbouwen. Elk doel dat je haalt is een lichtpuntje en een stap in de goede richting. In feite behaal je op deze manier iedere keer een klein succesje. Werk hiervoor samen met een professional.
5. Besteed je tijd anders
Ga je op andere dingen focussen dan je beperkingen. Zijn er andere leuke dingen die je in plaats van sporten kunt doen? Voor veel sporters neemt het sporten veel tijd in beslag. Wanneer je geblesseerd bent, is het fijn om een groot deel van de vrijgekomen tijd anders in te vullen. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld investeren in een cursus of een hobby. Of koop alvast een nieuwe sportoutfit voor als je weer kunt gaan sporten. Deze bezigheden zorgen ook voor afleiding, zodat je niet de hele tijd bij je blessures stil staat. Als je activiteiten gaat doen waar je energie van krijgt, voel je je meteen een stuk beter.
6. Gebruik de rust
Naast dat het goed om op zoek te gaan naar andere bezigheden, kan het ook effectief zijn om een tijdje wat extra rust te nemen. Er zijn zoveel voorbeelden van mensen die sterker terugkomen na een blessure. De rust kun je gebruiken om aan je zwakke punten te werken. Daarnaast zijn blessures ook een goed moment om even bewust bij je leven stil te gaan staan. Heb je niet teveel hooi op je vork genomen? Vraag je niet veel te veel van je lichaam? De meeste blessures ontstaan namelijk doordat je teveel van jezelf vraagt en door oververmoeidheid. Gebruik je blessures als een signaal om je grenzen beter te bewaken.