Met deze tips combineer je een busy lifestyle met sport
We worden allemaal steeds drukker en drukker. Studeren, werk, carrière maken, een sociaal leven onderhouden, voldoende slapen en dan ook nog het liefst twee keer in de week sporten. We “moeten” tegenwoordig zoveel, dat dit soms knap lastig kan zijn. Waar halen we de tijd vandaan? En de energie? Zelfs een duizendpoot zou hier moeite mee hebben. In zo’n situatie komt sporten helaas vaak als eerste te vervallen, terwijl dit juist erg belangrijk is om te blijven doen. Sterker nog, je wordt er niet alleen sterker en fitter van, je krijgt er óók meer energie van. Maar hoe doe je dat? Een fitte én busy lifestyle op een juiste manier combineren? Dat vertel ik je in deze blog.
Hoe vaak sport jij?
Regelmatig hoor ik mensen om me heen zeggen dat ze het “te druk” hebben om te sporten. Ook jij probeert elke dag opnieuw zo goed en kwaad als het kan je doelen te halen. Geef jezelf daarvoor even een schouderklopje, want alleen dat is soms al lastig genoeg. Een fitte lifestyle komt bij velen om die reden op de laatste plek en dat is zo zonde! Ben jij best druk, kom je altijd tijd tekort, maar wil je graag fit worden? Lees dan gauw verder, want ik geef je 7 tips, waarmee een druk leven niet langer een excuus is om gezond te leven.
Een fitte lifestyle, hoe doe je dat?
Je doelen behalen, terwijl je ook gewoon geniet van een sociaal leven? Dat kan met deze tips! Druk zijn is namelijk geen excuus om niet te bewegen of om ongezond te leven. Dus neem ze in je op, pas het in en leef.
1. Beweeg/sport 1x per week
Velen zijn geneigd om veel te veel van zichzelf te eisen. Om een fitte leefstijl te hanteren, hoef je echt niet meteen 4 keer per week te sporten. We denken dat dat de ideale situatie is, maar als je merkt dat het niet lukt, doe je vaak helemaal niets meer. Begin met één keer sporten of bewegen en breid de frequentie eventueel geleidelijk uit, als je meer tijd hebt. Alles is tenslotte beter dan helemaal geen enkele keer.
2. Plan je trainingen
De ene persoon heeft baat bij regelmaat en vaste afspraken. De ander is bij voorkeur zo flexibel mogelijk om de tijd zelf te kunnen indelen. Toch is het belangrijk dat je je trainingen inplant. Een vast moment werkt vaak het beste, omdat ook jouw omgeving weet dat jij op dát moment sport. Op deze manier maak je er bovendien meer een routine van en wordt het makkelijker om vol te houden. Iedereen heeft 24 uur in een dag zitten. Het is aan jou hoe je deze tijd invult.
Plan bijvoorbeeld iedere zondag een momentje om te kijken op welke dagen en tijden je in de komende week kunt gaan sporten. Als je er 1,5 uur voor uittrekt, kun je na of voor je studie/werk je work-out doen en houd je nog voldoende tijd over om aan andere, leuke, activiteiten te besteden. Zo heb je een duidelijke planning en wordt de kans dat er iets tussendoor komt kleiner. Je had immers al ingepland dat je zou gaan sporten. Behandel jou sportmoment als net zo’n belangrijke afspraak als een afspraak op je werk of met vriendinnen. Zomaar schrappen is dus geen optie meer! Sporten is namelijk ontzettend belangrijk voor je lichaam en geest.
3. Doelen stellen
Het belangrijkste is dat je sporten als een normaal onderdeel van je dagelijkse leven gaat zien, in plaats van een belemmering of iets waar je geen tijd voor weet te maken. Het stellen van een doel of doelen kunnen je daarbij helpen. Het hebben van een doel motiveert je om door te gaan. Iedere keer als je niet gaat sporten, verkleind dit de kans dat je je doel gaat behalen. Elke kleine stap vooruit zorgt ervoor dat je dichter bij jouw einddoel(en) komt. Wanneer je je doel behaald, geeft dat je een voldaan gevoel. Probeer daarom steeds nieuwe doelen voor jezelf te stellen en jezelf te blijven motiveren.
4. Sport en/of beweeg tijdens je werk
Integreer beweging zoveel mogelijk in je dagelijkse bezigheden, als je weinig tijd kunt vrijmaken om te sporten. Sporten hoeft niet perse. Een dagelijkse wandeling kan bijvoorbeeld al veel gezondheidsvoordelen opleveren. Of pak vaker de fiets en neem vaker de trap in plaats van de lift. Een aantal keren de trap op en neerlopen is ook een vorm van beweging en helpt je om fit te blijven.
Daarnaast kun je ook oefeningen achter je bureau doen, terwijl je werkt. Wat denk je van een plank challenge met je collega’s? Ieder uur samen een minuutje planken. Daarnaast zijn er een aantal andere oefeningen die je eenvoudig achter je bureau kunt doen. Dit is natuurlijk bij lange na geen volledige work-out, maar alle beetje helpen nietwaar?!
5. Train thuis
Heb je écht geen tijd om naar de sportschool of -club te gaan? Doe dan eens een thuis work-out. Er zijn genoeg oefeningen die je thuis kunt doen. Thuis trainen scheelt tijd, omdat je niet naar de sportschool hoeft. Het is dus perfect voor als je weinig tijd hebt, maar toch dagelijks even wilt sporten en je spieren wilt trainen om je fitte lifestyle te onderhouden.
6. Sportbuddy
Zoek een sportbuddy om samen met te sporten. Combineer een volgende afspraak met die vriendin bijvoorbeeld met een fanatieke sessie op jullie sportclub of in de sportschool. Op deze manier zie je elkaar, kun je bijkletsen en voer je toch die geplande work-out uit. Gezelligheid en sporten ineen dus. Daarna kan je natuurlijk altijd ergens een drankje gaan drinken of lekker gaan shoppen, als je dat wilt.
7. Doe iets wat je leuk vindt en bij je past
Doe niet automatisch hetzelfde als je partner of vriendin, maar zoek een sport die jij leuk vindt en die bij je past. Dwing jezelf niet iets te doen waar je geen plezier in hebt. Daar krijg je alleen maar stress van. Als je ergens van geniet, is het veel makkelijker om je fitte lifestyle vol te houden en vaker te doen. Het kan zelfs zo zijn dat je het dan niet eens meer als sporten ziet. Dat is toch de ideale situatie?
Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om je drukke leventje met een fitte lifestyle te combineren. Het is bovenal belangrijk dat dit zo natuurlijk mogelijk gaat. Wedden dat het jou ook luk?!
Meer lezen? Check onze andere blogs hier!