Suikervrije Challenge: twee weken zonder suiker
Zo, week 2 suikervrij eten zit erop en dat betekent dat ik halverwege de challenge ben. Ik ben de uitdaging aangegaan om 30 dagen geen suiker te eten, de suikervrije challenge. Een maand lang eet en drink ik geen (toegevoegde) suikers, vermijd ik ook andere soorten suiker en zoetstoffen én eet ik minder koolhydraten. Én ja, ook alcohol staat een maand lang op de blacklist. Niet omdat ik mezelf te dik vind, maar omdat ik me bewust wil worden van de hoeveelheid suikers die je binnen krijgt en lekkerder in mijn vel wil zitten. Ik was erg benieuwd hoe een leven zonder suiker eruit zou zien. Inmiddels ben ik twee weken verder en is het weer tijd voor een update!
Gefopt in de supermarkt
Het is niet niks om je voedingspatroon om te gooien naar een suikervrij bestaan. Ik heb het nu 14 dagen ervaren en ben inmiddels een expert geworden in het lezen van etiketten op producten. Suiker zit in meer dingen dan je denkt. Dat er in een snoepje, koekje, toetje of chocolaatje suiker zit is vrij logisch. Ik ben erachter gekomen dat werkelijk overal suiker aan toegevoegd wordt. Suiker zit in veel voorbewerkte producten zoals vlees, vleeswaren, brood, muesli, wraps, soepen, bouillonblokjes en de supermarkten staan ook vol met pakjes, zakjes, sausjes en blikjes waar suiker in zit. Wat vooral lastig is, is dat er zoveel schuilnamen voor suiker zijn. Bij veel producten heb ik er eerder nooit bij stilgestaan dat er suiker in zat. In het begin was ik heel lang bezig met boodschappen doen, maar dat gaat me gelukkig steeds beter af.
Ik had de illusie dat het met mijn suikername wel meeviel. Afgezien van af en toe wat snoepen, dacht ik dat ik redelijk gezond at. Dat blijkt dus nogal tegen te vallen.
Eetpatroon
Mijn eetpatroon is aardig omgegooid sinds de start van de suikervrije challenge. Ik eet drie maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) per dag en heb dagelijks drie momenten waarop ik een gezond tussendoortje eet. Ook eet ik veel regelmatiger en bewuster. Om de 2-3 uur eet ik iets, wat heel goed te doen is. Elke week ontvang ik een compleet weekmenu van Foodilove. Daarin staat per dag precies aangegeven wat ik allemaal “moet” eten. Niets moet natuurlijk, het zijn allemaal suggesties en je kunt zelf ook variëren en ruilen. Maar ik vind het wel heel erg handig. De weekmenu’s zijn voor mij een leidraad en één van de redenen dat ik deze challenge tot nu toe goed volhoud. In de eerste week had ik nogal eens honger, maar dat is nu voorbij. Ik moet zelfs mijn best doen om alles, wat voorgeschreven staat op een dag, ook echt allemaal te eten.
Voor veel mensen klinkt suikervrij eten erg ingewikkeld, maar ik ben erachter gekomen dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Je kunt veel voorbereiden en de maaltijden lekker simpel houden. De weekmenu’s bevatten erg lekkere recepten voor het avondeten. Dat vind ik een voordeel, want ik houd ervan om nieuwe gerechten te ontdekken. Ik weet nu veel beter waar ik op moet letten en ik merk dat ik afwisselender eet dan ooit.
Zoetigheden
Het is soms nog wel moeilijk om zoetigheden en drankjes te laten staan. Helemaal als iemand mij iets aanbiedt wat ik erg lekker vind, maar absoluut niet past in deze challenge. Ik ben dol op pepernoten en aangezien deze weer te koop zijn, vind ik het erg lastig om dit nu te laten liggen. Ongeveer één dag in de week heb ik zoveel zin in iets zoetigs, dat ik mijn best moet doen om de verleiding te weerstaan. Hetzelfde geldt voor alcohol, een lekker wijntje bijvoorbeeld. Deze week heb ik een aantal borrels en etentjes gehad, waarbij ik een aantal keren getwijfeld heb of ik toch niet gewoon een drankje zou nemen. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan en daar ben ik best wel trots op! Tot nu toe heb ik alle verleidingen kunnen weerstaan, ik heb nog niet gezondigd.
Hoe gaat het en hoe voel ik mij?
Het gaat heel goed. Ik ben nu op de helft en ik ben blij om te kunnen zeggen dat er een bepaalde handigheid en structuur is gekomen om deze challenge door te komen. Ik word er ook steeds creatiever in. Voor mij doet het suikervrij eten nu al heel veel. Ik had snel en vaak last van bloedsuikerschommelingen. Nu ik alle soorten suiker laat staan, heb ik daar veel minder last van. Mijn bloedsuikerspiegel wordt steeds stabieler, waardoor ik veel minder last heb van dipjes. Dat vind ik heel fijn. Daarnaast merk ik dat ik inmiddels minder trek heb. Suiker maakt hongerig, waaruit blijkt dat het wel degelijk verslavend is.
Toch went je lichaam vrij snel aan het niet eten van suikers en minder koolhydraten. Mijn smaak is anders, ik proef het meteen als ergens suiker in zit en merk het ook mijn buik. Ik heb gelijk last van een opgezette buik. Dit komt omdat mijn lichaam gewend is geraakt aan een leven zonder suiker. Inmiddels heb ik er een balans in gevonden, is mijn energieniveau gestegen, ben ik minder moe en wordt de behoefte aan suiker steeds minder. Ik voel me fitter en zit lekkerder in mijn vel! Ik ben nu al erg positief over deze challenge.
Nog twee weekjes, dat ga ik redden. Ik heb nu twee weken overleefd en begin vol goede moed aan de derde week zonder suiker. Maar stiekem verheug ik me wel heel erg op een handje pepernoten na deze afkickperiode:)!
Tot volgende week!