Waarom mag je je lunchpauze eigenlijk niet overslaan?
Lunch jij “ook” regelmatig snel een broodje aan je bureau? Je bent niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat slechts één op de vijf werknemers een echte lunchpauze neemt. Doorwerken tijdens de lunch wordt steeds normaler, terwijl dit niet productief is en zelfs ongezond kan zijn. Met deze gewoonte bereik je vaak net het omgekeerde effect. Dat wist je waarschijnlijk al, maar waarom doe je het dan? Om tijd te besparen? Om nog snel even iets af te maken? Of eerder naar huis te kunnen? Het overslaan van de lunchbreak gebeurd veel te vaak. Het geheim van een succesvolle lunchpauze is dat je daadwerkelijk luncht en tevens pauzeert. Waarom is het zo belangrijk om even van je werkplek weg te zijn en op te laden? De feiten op een rijtje!
Waarom?
Door de hectische levensstijl waarin we ons tegenwoordig bevinden, besteden we steeds minder aandacht aan een fatsoenlijke lunchpauze. Dat steeds meer medewerkers doorwerken en niet voldoende pauze nemen is geen goede zaak. Niet voor de medewerker zelf, die eerder tegen een burn-out aanloopt, maar ook niet voor de werkgever. Prestaties van de medewerkers kunnen hierdoor teruglopen. Werken levert energie op, maar kost ook energie. Als je de tijd neemt voor, in ieder geval, een goede lunchpauze kom je fitter de dag door.
Een pauze is namelijk bedoeld om te herstellen. Ons lichaam is er niet op gemaakt om langer dan 90 minuten achter elkaar geconcentreerd bezig te zijn. Ons lichaam kent bepaalde ritmes, waardoor we het beste werken in sessies van 90 minuten. Om opnieuw aan zo’n sessies te kunnen beginnen hebben we even rust nodig. Deze rust pak je in de vorm van een kleine pauze. Vervolgens kunnen we weer op volle kracht vooruit, in plaats van dat je maar een beetje “doorsukkelt”. Een break tussen de middag zorgt ervoor dat je veel productiever en effectiever werkt, je hebt zo de hele dag door energie. Maar er zijn nog meer redenen die het belang van een goede lunchpauze bewijzen:
Productiviteit
Een pauze nemen is van groot belang voor je productiviteit. Mensen die een lunchpauze nemen, hebben veel meer energie. Zij zijn gemotiveerder om daarna weer aan het werk te gaan en hebben een groter concentratievermogen.
Klachten
Als je je ogen voortdurend op je computerscherm gericht houdt, kan dit onder andere klachten als nekpijn, geïrriteerde ogen en hoofdpijn veroorzaken.
Risico op een burn-out
Je merkt het misschien niet van de ene op de andere week, maar als je regelmatig de lunchpauze overslaat kan dat ervoor zorgen dat je je op een gegeven moment extra vermoeid voelt. De kans op een burn-out wordt dan groter.
Lange pauze
Neem bij voorkeur regelmatig een korte pauze, maar in ieder geval één langere pauze van minimaal 30 minuten. Op deze manier kun je rustig eten en even ontspannen.
Buitenlucht
Ga van je werkplek af tijdens je pauze(s). Het is makkelijker om te ontspannen als echt even afstand neemt van je werk. Even weg, je gedachten bij iets anders. Zorg tevens voor voldoende buitenlucht tijdens je werkdag en kies er dus voor om tijdens je lunchpauze naar buiten te gaan. Je hersenen hebben rust en frisse lucht nodig. Een halfuurtje helpt je al om je beter te kunnen concentreren. Even je benen strekken, frisse lucht inademen en het daglicht zorgen voor een extra energieboost, meer creativiteit en dat je beter en meer gefocust zult werken.
Andere locatie
Een ander goed alternatief om van je werkplek weg te gaan tijdens je lunchpauze, is door je lunchpauze eens in een andere, aangename omgeving te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige broodjesbar. Een andere plaats, andere mensen én de frisse lucht geven je nieuwe energie. Na je lunchpauze begin je weer met een nieuwe focus aan je werkzaamheden.
Lunch gezond
Ook een gezonde levensstijl helpen je bij het verhogen van jouw concentratie en productiviteit. Lunch daarom gezond en zorg voor voldoende beweging. De energie die je uit een evenwichtige en gezonde maaltijd haalt, heb je nodig om je (werk)dag fit en alert door te kunnen komen.
Lunch samen
Tijd nemen voor een lunchpauze is één ding, maar gezamenlijk lunchen is nog beter. Een lunchpauze is namelijk het perfecte moment om de banden met je collega’s aan te halen.
Hoe doe jij dat? Neem jij wel elke dag je (lunch)pauze?