Waarom mindful eten zo belangrijk is
Houd jij je bezig met mindful eten? Bij mindful eten komt het erop neer dat je geniet van wat je eet. Het komt regelmatig voor dat we in alle haast ons eten naar binnen schrokken, zonder dat we ons bewust zijn van wat we eigenlijk eten, de smaak en de structuur. Je kent het vast wel. Na een lange werkdag kom je thuis en je hebt ontzettende trek. Snel maak je even iets klaar en binnen no-time is je bordje leeg. Voordat je het doorhebt is die lekkere maaltijd waar je zo’n trek in had op, zonder dat je erbij stil hebt kunnen staan. Is afvallen, fitter worden en/of gezonder eten één van jouw doelen? Dan is dit artikel een aanrader. Ik vertel je meer over wat mindful eten inhoudt en geef je een paar tips. Lees je mee?
Wat is mindful eten?
De meesten van ons houden van lekker eten en de tijd ervoor nemen. Toch is dat lang niet altijd de manier waarop we met ons eten en de maaltijden omgaan. We eten gehaast terwijl we andere dingen aan het doen zijn en kunnen in veel gevallen niet eens vertellen wát we nu exact gegeten hebben. Dit is niet gezond als je dit structureel doet. Liefdevol met eten omgaan is daarom een aandachtspunt. Mindful eten is volledig genieten van wat je eet door in dat moment te zijn en ook echt te proeven.
Het is belangrijk om te begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft om gezond, energiek én fit te blijven, en daar naar te luisteren. Daarnaast gaat het erom waarom je überhaupt eet wat je eet. Dit geldt ook als je het voornemen hebt om af te vallen. Mindful eten gaat dan ook met vele keuzes en een specifieke mindset gepaard. En dat begint al met de boodschappen die je in de supermarkt koopt.
Waarom is voedingskeuze belangrijk?
Mindful eten draagt bij aan een gezonde lifestyle. Het is een manier van eten, waarbij je het eten opnieuw ervaart en er veel meer van geniet. Je leert je intuïtie volgen en de signalen te herkennen die je lichaam afgeeft. Neemt eten veel ruimte in je hoofd in beslag? Ben je dagelijks bezig met wat je wel en niet mag eten, voedingsschema’s, calorieën tellen en meal preppen? Heb je bepaalde doelen voor jezelf gesteld van hoe je lichaam eruit moet en hoe je dat middels sporten en eten gaat bereiken? Voel je je schuldig als je iets eet wat “ongezond” is? Is de verleiding om te gaan snaaien en/of snacken groot?
Oftewel; heb jij een lastige relatie met eten? Door mindful te eten, is eten geen verplicht onderdeel van de dag meer, maar juist een fijn moment van rust, bewustwording en genieten. Nu je weet waarom dit zo belangrijk is, is het ook fijn om te weten hoe dit in z’n werk gaat. Voordeel is dat het helemaal niet moeilijk is je er weinig voor hoeft te doen.
Tips voor mindful eten
Voeding is niet de oplossing voor problemen, van welke aard dan ook. Eten is in de eerste plaats eten en in de tweede plaats iets om van te genieten, je aandacht aan te schenken én, niet onbelangrijk, te waarderen. De meeste mensen gebruiken het om emotionele issues te verlichten of om sociale redenen en vergeten ervan te genieten. Hoeveel eten neem jij tot je, zonder dat je eigenlijk bij stil staat? Mindful eten is super gezond en je relatie met eten zal verbeteren, maar het brengt je nog meer voordelen. Een paar simpele eetgewoontes kunnen aandacht en structuur in je eetpatroon brengen. Hieronder vind je een paar handige tips die je kunnen helpen om mindful te gaan eten.Kleine stapjes hebben al veel effect.
1. Eet vanuit je lichaam
We hebben geleerd om vanuit ons hoofd te eten. Massaal doen we mee aan wat wel goed is en wat niet goed is. En we bedenken van te voren wat we mogen eten en maken voedingsschema’s. Feit blijft dat ieder lichaam uniek is en dat je moet leren luisteren naar je lichaam. Je lichaam veranderd continue en wat voor de één “goed” eten is, is voor de ander helemaal niet hetgeen hij/zij nodig heeft. Begin met luisteren naar je lichaam en het te geven wat het nodig heeft. Eet alleen wanneer je maag leeg is of als je langzaam trek begint te krijgen. Gemiddeld is dit zo’n drie uur, nadat je voor het laatst iets gegeten hebt. Dit is de eerste stap naar mindful eten. Maak er een gewoonte van om contact te maken met je lichaam, en te eten waar het om vraagt en dat je lichaam nodig heeft.
2. Ervaar je eten
Nuttig je eten heel bewust. Normaal gesproken schuiven we vaak alles op de automatische piloot naar binnen, zonder te ervaren en te proeven, en ben je tegelijkertijd nog ergens anders mee bezig. Belachelijk eigenlijk, dat we meestal niets eens goed genieten van dit fijns. Eet je eten bewust op, kauw langzaam en proef het echt. Vermijd afleiding tijdens het eten. Ga er even voor zitten, het liefst aan een tafel, zonder zaken als een krant, tijdschrift, televisie of je telefoon.
Op deze manier houdt je de aandacht bij je maaltijd. Wanneer je vrij bent van alle afleidingen vrij bent, proef je je eten pas echt. Zorg ervoor dat je in het moment aanwezig bent. Merk vervolgens op hoe je je na het eten voelt. Krijg je er energie van? Wanneer je bewust eet, vreet je je ook niet zo snel vol, verteerd je eten beter en geniet je er veel meer van. Eet het eten, omdat dat voor jouw lichaam goed voelt.
3. Kleine porties
Schep niet teveel eten op je bord, maar kies bewust voor kleine porties. Dit vormt een natuurlijke rem op de hoeveelheid die je eet en zo weet je precies wat je qua hoeveelheid nodig hebt. Je kunt altijd meer opscheppen. Eet daarnaast ook met kleine hapjes en kauw goed. We hebben al gauw de neiging om snel te eten. Door goed te kauwen geef je je spijsvertering meer kans om zijn werk te doen en het zorgt bovendien voor meer smaakprikkels. Je lichaam zendt namelijk meer smaakprikkels naar je hersenen. Zo voel je ook beter wanneer je genoeg hebt gehad, waardoor je minder eet en beter leert luisteren naar wat je lichaam precies nodig heeft.
4. Stop op tijd met eten
Eet alleen wanneer je trek hebt en niet uit stress, onrust of verveling, neem ook regelmatig even pauze tijdens het eten, en stop met eten als je je verzadigd voelt. Het liefst al daarvoor, want als je een vol gevoel hebt, heb je eigenlijk al teveel gegeten. Dus niet als je al bijna uit elkaar ploft.
5. Onderzoek
Onderzoek je vreetbuien en begrijp wat daarachter schuilt. Leer je lichaam kennen en te begrijpen wat het nodig heeft. Hierdoor zal je jezelf fitter en gezonder voelen en zal je lichaam aangeven wat het nodig heeft. Volg vervolgens je intuïtie. Vermijd voeding waar je minder energiek van wordt of waar je een ontzettend opgeblazen gevoel van krijgt. Zodra je je lichaam beter hebt leren en kennen en je merkt dat je lichaam aangeeft wanneer en wat het precies nodig heeft, kan je de controle hierover los laten. Dat klinkt misschien eng, maar dit is je weg naar vrijheid en meer rust en energie.
Alle controle hebben en houden is een illusie. Als jij altijd volgens restricties leeft en eet, krijg je echt wel enorme food cravings. Dit kan zelfs in een eetstoornis resulteren en dan ben je veel verder van huis. Laat die controle dus gaan en wees niet bang dat alles dan mis gaat. Luister naar je lichaam en wees lief voor jezelf. Probeer ook zoveel mogelijk maaltijden zelf te maken en varieer hierin. Je lichaam vraagt echt niet naar al dat ongezonde voedsel, dat doet je hoofd. Wanneer je de controle loslaat, kom je in de juiste flow. Je zult zien dat je dan juist niet meer constant aan het jojo-en ben en je een gewicht en lichaam bereikt waar je tevreden over bent. De kwaliteit van je leven verbeterd!
Met deze tips kun jij de eerste stappen naar mindful eten zetten. De uitdaging is nu aan jou. Geef je lichaam liefde, dan geeft het jou liefde terug. Succes en geniet ervan!