Weet jij wat er met je lichaam gebeurt als je te weinig eet?
De eerste gedachte die door je hoofd schiet als je wilt afvallen, is misschien dat je minder moet eten. Pas daarmee op! Een probleem dat flink onderschat wordt en gevaarlijk kan zijn is het probleem van te weinig eten. Enorm minderen in calorieën kan juist averechts werken als je een paar kilo kwijt wilt. Het is natuurlijk goed om te streven naar een gezond gewicht, maar vaak wordt afvallen een belangrijker onderdeel dan gezondheid en genieten van het leven. Het is niet de bedoeling dat je lichaam ongezonder wordt van afvallen. Te weinig eten is een gevaar voor je gezondheid en kan zelfs leiden tot mentale, lichamelijke en emotionele gezondheidsproblemen. Hoe merk je dat je te weinig calorieën binnen krijgt en wat zijn de gevolgen van te weinig eten? Ik vertel je er alles over in dit artikel!
Signalen dat je te weinig eet
Als je te weinig eet kan dit een grote impact hebben op je lichaam, je mentale gesteldheid en hoe je je daadwerkelijk voelt. Sommige signalen merk je misschien op, maar er zijn ook gevolgen die je niet direct opmerkt. Hieraan kun je merken dat je mogelijk te weinig eet en dus te weinig calorieen binnenkrijgt.
Laag energieniveau
Calorieën zijn energie-eenheden die je lichaam gebruikt om te kunnen functioneren. Wanneer je niet genoeg eet, zul je waarschijnlijk continue moe zijn. Dit heeft ook geen positieve invloed op je sportprestaties.
Haaruitval
Te weinig eten kan leiden tot haaruitval. Het is normaal dat je dagelijks wat haar verliest, maar als je merkt dat je aanzienlijk meer haren verliest dan normaal kan dat een teken zijn dat je niet voldoende eet. Je lichaam heeft veel voedingsstoffen nodig om een normale, gezonde haargroei te kunnen behouden.
Constante honger
Als je de hele tijd hongerig bent, is dat eigenlijk één van de duidelijkste signalen dat je niet genoeg voeding binnenkrijgt. Je voedingsbehoeften en eetlust stijgen als gevolg van drastische caloriebeperkingen. Dit komt omdat er veranderingen in je hormoonwaarden optreden.
Het koud hebben
Als je het de hele tijd koud hebt, kan het zo zijn dat dit komt omdat je niet genoeg eet. Je lichaam moet een bepaald aantal calorieën verbranden om warmte door en voor je lichaam te kunnen creëren.
Niet zwanger kunnen worden
Ondervoeding en te weinig eten kunnen ervoor zorgen dat je niet of lastig zwanger raakt. Je hypothalamus en hypofyse zijn belangrijke onderdelen van je hersenen en werken samen om onder andere een hormonale balans in je lichaam te creëren. De hypothalamus ontvangst signalen van je lichaam om te laten weten of bepaalde hormoonlevels aangepast moeten worden. Gebaseerd op deze signalen, produceert de hypothalamus hormonen die de productie van progesteron en oestrogeen stimuleert of juist afremt. Deze hormonen zijn een belangrijke factor bij het zwanger worden.
Prikkelbaar
Als kleine dingen je beginnen te irriteren kan dat zijn omdat je niet voldoende eet. Je kan heel chagrijnig worden als je erge honger hebt. Datzelfde gebeurd ook als je te calorie inname te laag is.
Lage bloedsuikerpspiegel
Als je hersenen te weinig glucose op voorraad hebben, merkt je dat direct. Je wordt dan rillerig, duizelig en je krijgt erge hoofdpijn. Dit is een signaal dat je bloedsuikerspiegel te laag is.
De gevolgen
Het minder gaan eten klinkt aannemelijk en is misschien vol te houden voor een bepaalde periode, maar het is absoluut niet gezond. Hier zitten veel risico’s aan, want te weinig eten kan voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Dit kunnen vervelende kwaaltjes zijn als lusteloosheid, moeheid of een slecht humeur, maar het kan ook tot ernstigere problemen leiden. Te weinig eten kan de volgende gevolgen voor het lichaam hebben.
Je verliest spieren
Als je te weinig calorieën binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt, gaat je lichaam op zoek naar andere bronnen van energie. Je lichaam moet immers kunnen blijven functioneren. Het het lichaam gaat de energie uit de spieren halen, waardoor je spiermassa afneemt. Daarnaast zorgt dit voor verlies van kracht en ga je je sneller moe voelen.
Vertraagde stofwisseling
Hoe meer je eet, hoe meer jouw lichaam verbrandt. Hetzelfde gebeurd met minder eten. Je lichaam gaat dan minder verbranden. Bij een te lage calorie inname vertraagt je gehele stofwisseling met ongeveer 20-30%. Je lichaam gaat veel minder verbruiken, waardoor het afvallen na een tijdje minder snel zal gaan. Hierdoor moet je telkens minder gaan eten voor hetzelfde effect. Het gevolg is dat je op een punt kan komen waarbij je zo weinig “moet” gaan eten, dat je de hele dag met een hongergevoel rondloopt. Daarnaast gaat ook de schildklier vertraagd werken wat ook weer invloed heeft op je stofwisseling. Dat is niet gezond.
Tekort aan voedingsstoffen
Als je te weinig eet, krijg je ook te weinig vitamines en mineralen binnen. Dit kan onder andere leiden broze nagels, haaruitval en minder functionerende organen op de langere termijn. Een tekort aan vezels en vocht kan leiden tot darmproblemen en een slechte stoelgang. Ijzertekort kan bloedarmoede tot gevolg hebben en een tekort aan vitamine D en calcium kan leiden tot botafbraak.
Afvalstoffen
Door de afbraak van onder andere je spiermasse blijven er teveel afvalstoffen in je lichaam achter. Hierdoor kan je last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Uitdroging
Voedsel levert veel vocht af. Door te weinig te eten krijg je ook minder vocht binnen. Dit kan uitdroging tot gevolg hebben en in het ernstigste geval kan het zelfs leiden tot nierfalen.
Bloeddruk
De bloeddruk kan te ver omlaag gaan en dat geeft een verhoogd risico op hartritme stoornissen of een hartinfarct. Dit merk je als je bijvoorbeeld duizelig wordt bij het opstaan.
Vet
Als je minder gaat eten, ziet jouw lichaam dit als een noodsituatie. Doordat er minder voedsel voorradig is, zal je lichaam in de spaarstand gaan. Je lichaam produceert een enzym dat vet opslaat, LPL. Het gevolg bij een te lage calorie inname is dat je lichaam meer LPL en juist minder vet afbrekende stoffen aanmaakt. Dit komt omdat je lichaam zicht voorbereid op periodes dat er minder calorieën binnenkomen. Hiermee bereik je dus precies het tegenovergesteld van wat je eigenlijk wilt bereiken!
De volgende keer ga ik dieper in op de vraag hoeveel calorieën je precies moet eten en hoe je gebalanceerd eet. Houdt daarvoor deze blog in de gaten!