Zo herstel je het snelst van een obstakel run
Sinds een paar jaar is het een hype en wordt de ene mud-/obstakelrun na de andere georganiseerd. Doe jij binnenkort mee aan een mud- en/of obstakel run? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid aan de start verschijnt. Een goede voorbereiding is essentieel, niet alleen voor de run zelf maar ook voor het herstel. Bij een obstakel run ga je mentaal en fysiek tot het uiterste, waardoor goed herstellen van het grootste belang is. Bij zo’n run gebruik je al je spieren en wordt je conditie ook flink op de proef gesteld. Wil je de dagen erna niet krom lopen van de spierpijn? Gebruik dan de volgende tips voor een zo snel mogelijk herstel.
1. Drinken
Drink veel, maar dan ook heel veel water na afloop van de run. Tijdens een obstakel run verlies je flink wat vocht daar alle inspanningen. Voor een goed herstel is het belangrijk dat je dit vochtverlies in de 4-6 uren na de run weer op peil brengt. Een handig hulpmiddeltje hierbij is door jezelf voor én direct na de obstakel run te wegen. Voor elke kilo die je lichter bent, moet je 1,5 liter water drinken. Door een klein beetje zout toe te voegen aan het water zorg je ervoor dat je lichaam het vocht beter opneemt en vasthoudt.
2. Eiwitten
Direct na een obstakel run heb je eiwitten nodig om je beschadigde spieren te repareren. Je spieren krijgen tijdens de run een flinke optater door het uitvoeren van de obstakels en het hardlopen. Door alle krachtinspanningen ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Deze schade kan voor een flinke lading spierpijn zorgen. Voor een snel herstel hebben je spieren op dat moment vooral behoefte aan extra eiwitten. Maak het jezelf makkelijk en vul je energielevel aan met een eiwitrijke snack. Het liefst een snack dat minstens 15 – 20 gram proteïne bevat.
3. Koud douchen
Je geeft er vast de voorkeur aan om lekker warm te douchen na een obstakel run, zodat je heerlijk kunt ontspannen na de run waarbij je door het slootwater en de modder hebt moeten ploeteren. Kies toch liever voor een koude douche. Je spieren herstellen beter met een koude douche. De doorbloeding in je hele lichaam verbetert aanzienlijk door het koude water. Ook afvalstoffen worden beter afgevoerd, wat ervoor zorgt dat je de volgende dag minder spierpijn hebt. Als het water maar kouder is dan je huid temperatuur heeft het al een krachtig koeleffect. Dus even de tanden op elkaar, het helpt echt voor een snel herstel!
4. Rol je spieren los
Nog een manier om spierpijn zo goed mogelijk te voorkomen. Gebruik een foamroller. Deze handige tool verbetert de doorbloeding in je spieren. Je verwacht misschien een ontspannende massage met de foamroller, maar dat is het niet. Door je spieren los te rollen, maak je de knopen in je spieren los. Dit zal en hoort een beetje pijn te doen.
5. Mijd alcohol
Skip de alcohol voor een beter herstel. Alcohol vertraagt je herstel, vooral als je een blessure hebt. Je witte bloedcellen werken hard om spierpijn te voorkomen en eventuele blessures te repareren. Alcohol belemmert dit proces en het bevordert ook nog eens ontstekingen die je juist wilt voorkomen. Zorg er daarom voor dat je na zo’n pittige race goed eet en hydrateert.
6. Pak je rust
Pak vooral je rust na een obstakel run. Plof op de bank en gooi je beentjes omhoog voor een welverdiend avondje Netflix. Maar kom tussendoor wel in beweging. Je stijve spieren hebben veel baat bij een beetje beweging. Dus maak een korte wandeling of doe stretchoefeningen. Ook yoga kan helpen tegen spierpijn en een goed herstel.