Zorgt muziek tijdens het sporten voor een betere prestatie?
Muziek en sporten gaan steeds vaker samen. De meeste mensen vinden het fijn om te sporten op muziek. Daar wordt je vrolijk van, maar dat is niet het enige voordeel. Wist je dat je ook daadwerkelijk beter presteert als je muziek hoort onder het sporten? Wanneer je muziek luistert tijdens het sporten levert dat betere sportprestaties op dan wanneer je geen muziek luistert. Uit onderzoek is gebleken dat je door muziek luisteren langer door kunt gaan, je minder snel pijn hebt, je geconcentreerder sport en ook minder snel vermoeid bent. Maar hoe is die oppeppende werking van muziek te verklaren? Ben je benieuwd of muziek jou kan helpen je sportprestaties te verleggen? Lees dan snel verder.
De werking van muziek op de HERSENEN
Muziek is voor veel sporters een essentieel onderdeel van het sporten. Vanwege tal van onderzoeken over muziek en sporten kunnen psychologen inmiddels beter verklaren hoe muziek het lichaam en de geest beïnvloedt tijdens fysieke inspanning. Het luisteren van muziek tijdens het sporten is bevordelijk voor de hersenen. Muziek masseert als het ware je hersenen, zodat ze optimaal kunnen presteren. De mentale stimulatie door muziek voor de hersenen werkt hetzelfde als sporten voor het lichaam. Het verbetert je concentratie en leidt af van vermoeidheid en pijn. Een combinatie hiervan is dus heel goed voor je lichaam, geest en hersenen. Je kunt meer inspanning leveren.
Muziek verhoogt je Uithoudingsvermogen
Het is gebleken dat muziek je uithoudingsvermogen met ongeveer 15-20% procent verhogen. Kies natuurlijk wel muziek die je zelf leuk vindt, anders werkt het juist averechts. Hoe beter de muziek bij jouw voorkeur past, hoe beter het werkt.
Muziek leidt af van vermoeidheid
Muziek heeft nog een aantal belangrijke effecten: het leidt namelijk af van vermoeidheid en pijn, het verhoogt de gemoedstoestand en het vermindert de ervaren moeite. Verzuurde spieren, brandende longen en een snel kloppend hart, dit kan met behulp van muziek uitgeschakeld worden. Muziek tijdens het sporten kan ons afleiden van de uitputting die ermee gemoeid gaat. Daardoor ben je bereid meer inspanning te leveren en langer door te gaan. Het brein verliest zich namelijk in de klanten die via de oren binnendringen. De signalen die het vermoeide lijf naar de hersenen sturen, gaan wat meer langs je heen.
Daarnaast raakt je hele lichaam in een bepaald ritme door muziek te luisteren tijdens het sporten. Bewegingen worden daardoor vloeiender en efficiënter. Uit onderzoek blijkt dat de sporters die muziek luisteren tijdens het sporten 7% minder energie verbruikten. Je kunt daardoor meer uit je training halen.
Muziek verbetert je Concentratie
Muziek tijdens het sporten draagt bij aan een betere concentratie. Het kan je in een staat van rust brengen en ervoor zorgen dat je gefocust bent. Moet je je concentreren voor een belangrijke wedstrijd? Dan is rustige muziek juist aan te raden. Het maakt je rustig en je wordt er meer geconcentreerd van. Zo krijg je de ruimte om je te concentreren op de prestatie die je moet leveren. Luister vlak voor de start wel naar uptempo muziek, dit werkt motiverend.
WELKE MUZIEK HEEFT HET BESTE EFFECT?
De soort muziek is natuurlijk erg belangrijk. Speel jij een standaard playlist af? Als hier één of meerdere nummers tussen zitten die je niet leuk vindt, kan dat je sportprestaties in de weg zitten. Stel daarom altijd je eigen afspeellijst samen. Wanneer je op het punt staat op te geven, kan een liedje dat jij erg leuk vindt, je stimuleren om door te gaan. Opzwepende muziek werkt stimulerend, waardoor het voelt alsof je harder rent of hoger springt. Het veroorzaakt onder andere een hogere productie van dopamine waardoor je je beter voelt. Dopamine wordt ook wel het plezierstofje van de hersenen genoemd. Dit stofje is belangrijk voor de bewegingscontrole en het doelgericht denken en handelen, zaken die bij bewegen en sporten een grote rol spelen.
Rustige muziek werkt kalmerend. De beste muziek voor tijdens het sporten is muziek met 120 tot 140 beats per minuut.